We zijn een krachtige blauw-groene motor waar natuur, de agrarische sector en recreatie centraal staan. Deze blauw-groene identiteit zit in ons DNA. Het lokale leven in gemeente Drimmelen is onlosmakelijk verbonden met de natuur. We zijn trots en zuinig op de Biesbosch en gaan daar met veel respect mee om. We nodigen mensen graag proactief uit te genieten en samen te recreëren in onze gemeente. We combineren dat met hernieuwde kansen voor lokaal ondernemerschap en genieten van de lokale producten. Ook boeren pakken die kans en zo ontstaat de “Drimmelense Boer”. De Drimmelense Boer staat bekend om het duurzame bedrijf, de gastvrijheid en de bijdrage aan het landschap en de natuur. Maar uiteraard ook om zijn goed product.
Goede balans
Gemeente Drimmelen is een zeldzame parel. De gemeente heeft mooie en unieke natuur. Vooral de Biesbosch kent een ongekende waarde aan flora, fauna en een unieke combinatie van nat en droog. Het is een bezit waar we van genieten, maar ook zuinig op zijn. Een goede balans vinden tussen het beschermen van de Biesbosch, het benutten van economische kansen en in de hand houden van het recreatieve gebruik is een belangrijke opgave voor de toekomst. Het risico bestaat dat overbelasting en versnippering plaatsvinden. Samen met de toeristische sector en Staatsbosbeheer beschermen we de natuurlijke waarden van de Biesbosch, en verbinden het gebied beter met onze andere parels. Dit doen we samen met onze partners door het behouden en waar mogelijk verbeteren en uitbreiden van een goed netwerk van fiets- en wandelpaden en vaarwegen. In de Biesbosch passen we een zonering toe waar we de natuurwaarden beschermen of juist toeristen toelaten. Daarbij sluiten we aan bij de zonering die we samen met Staatsbosbeheer en de andere Biesboschgemeenten hebben afgesproken.
Als hoofdgebruiker van het buitengebied hebben we de Drimmelense boer hard nodig om samen te werken aan onze doelen in het buitengebied op het gebied van natuur, recreatie en duurzaamheid. De boeren gaan graag de samenwerking aan met andere partijen om hier invulling aan te geven. In de keuzes die we in deze omgevingsvisie hebben gemaakt hebben we voor zover mogelijk al aansluiting gezocht bij deze visie, o.a. ten aanzien van de mogelijkheden voor verbreding van bedrijfsvoering, de bijdrage van de boer aan natuurontwikkeling en zorg voor de omgeving.
Integrale waarde
De natuur en het groen in onze gemeente heeft een belangrijke integrale waarde. Het draagt niet alleen bij aan de beleving, aan de biodiversiteit en natuurlijke waarden. Het is daarnaast belangrijk om goed om te gaan met het veranderende klimaat. Het helpt ons water op te vangen in perioden van veel regen, maar ook om beter om te gaan met perioden van droogte of hitte. Natuur draagt bij aan een gezonde leefomgeving en nodigt ons uit om eropuit te gaan.
Wat gaan we doen?
- In het omgevingsplan leggen we voor de Biesbosch vast welk deel uitsluitend bestemd is voor natuur en welk deel ook recreatieactiviteiten toestaat (zonering). Hieraan koppelen we gebruiksnormen waaraan terreineigenaren zoals Staatsbosbeheer, Evides en andere gebruikers moeten voldoen.
- In het buitengebied staan we open voor nieuwe passende functies, zoals sport, recreatie, voorzieningen en niet-agrarische bedrijvigheid. Dit mag echter niet ten koste gaan van de natuur (overlast door o.a. parkeren en geluid) en de bedrijfsvoering van reeds aanwezige agrarische bedrijven.
- In het ambitieuze programma NLDelta werken we samen met andere overheden, organisaties en bewoners aan het behoud en de ontwikkeling van natuur en de beleving daarvan. Met elkaar zetten zij de schouders onder projecten die leiden tot robuuste oer-Hollandse deltanatuur, goede recreatieve voorzieningen, efficiënte vervoersverbindingen en stimulering van toerisme. NLDelta biedt zowel op het gebied van natuur als op het gebied van toerisme kansen voor de gemeente Drimmelen en onze blauw-groene motor.
- De parels verbinden we beter met elkaar door landschapselementen, ecologische verbindingszones en een goed netwerk van fiets- en wandelpaden en vaarwegen.
- Mogelijkheden voor ”kleinschalige” overnachtingen worden vergroot door ruimhartiger om te gaan met nieuwe verzoeken.
- Een voorbeeldproject is de mogelijkheden voor recreatiewoningen op Amerlandtong nabij jachthaven Biesbosch in Drimmelen en de transformatie van de Beverburcht.
- We versterken een toekomstbestendige landbouwstructuur, waarbij verworven rechten door de landbouwsector gerespecteerd worden en er ook ontwikkelingsruimte is voor de agrarische bedrijven. Hiermee creëren we een vitaal buitengebied.
Relatie met: Groene omgeving, Klimaat en water, Recreatie en toerisme, Agrarische sector.