De natuurlijke parel van de gemeente Drimmelen is ongetwijfeld de Biesbosch. De Biesbosch is een nationaal park waar we trots en zuinig op zijn en we gaan daar met veel respect mee om. Tegelijkertijd is de Biesbosch een plek om van te genieten en waar gerecreëerd kan worden.
Historische situatie
De Biesbosch is ontstaan na de Sint-Elisabethsvloed van 1421, toen de Zuidhollandsche Waard veranderde in een grote binnenzee. Zestien dorpen werden door het water opgeslokt. Latere dijkdoorbraken bij Werkendam zorgden ervoor dat het zoute water door het zoete rivierwater werd teruggedrongen. In het samenspel tussen water, natuur en mensenhanden ontstond in de daarop volgende eeuwen een gebied waar talloze mensen hun brood verdienden. De oorspronkelijke naam Bergsche Veld veranderde in Biesbosch (bos van biezen). Daarna ontwikkelden zich in de Biesbosch landbouw en een biezen-, riet- en griendcultuur. Ook waren hier onder anderen jagers en vissers actief. Toen de biezenvelden door aanslibbing hoger kwamen te liggen verdwenen de biezen en begon spontaan riet te groeien.
Door verdere ophoging van het gebied maakte het riet plaats voor de aanplant van wilgen in grienden. Uiteindelijk werd het land zo hoog dat de grienden werden gerooid en vanaf het midden van de negentiende eeuw een groot deel van de Biesbosch werd omgevormd tot wei- en bouwland. In het hart van de Biesbosch kwamen spaarbekkens voor de levering van drinkwater.
Huidige situatie
De natuurlijke parel van de gemeente Drimmelen is ongetwijfeld de Biesbosch. De Biesbosch is een nationaal park waar we trots en zuinig op zijn en we gaan daar met veel respect mee om. Tegelijkertijd is de Biesbosch een plek om van te genieten en waarin gerecreëerd kan worden.
De Biesbosch vormt een voormalig getijdengebied, met bijzondere planten, bomen en dieren. Daarnaast is de Biesbosch een gebied dat gekenmerkt wordt door rust en ruimte, waar veel recreanten van genieten.
Tot 2020 is 2100 hectare van de landbouw onttrokken en toegevoegd aan het natuurgebied Nationaal Park de Biesbosch.
ToekomstperspectiefÂ
Wij koesteren de Biesbosch en geven de recreanten de mogelijkheden en ruimte om van dit prachtige gebied te genieten met behoud van bescherming van natuurwaarden. De druk op de Biesbosch mag niet te groot worden. Om die reden is het denkbaar dat de Biesbosch verder wordt ontwikkeld aan de zuidelijke randen van de Biesbosch. Zie ook de ambitie Onze blauw-groene motor. We zoeken aansluiting bij de gebiedsvisie Biesbosch en de recreatiezonering vanuit de visie van Staatsbosbeheer (in afstemming met stakeholders, waaronder de Provincie). Als natuurgebied behoudt de Biesbosch een speciale bescherming.
Daarnaast speelt de ontwikkeling rondom NLDelta. Dit is een ambitieus programma waarin overheden, organisaties en bewoners werken aan het behoud en de ontwikkeling van natuur en de beleving daarvan. Met elkaar zetten zij de schouders onder projecten die leiden tot robuuste oer-Hollandse deltanatuur, goede recreatieve voorzieningen, efficiënte vervoersverbindingen en stimulering van toerisme. NLDelta biedt zowel op het gebied van natuur als op het gebied van toerisme kansen voor de gemeente Drimmelen en onze Biesbosch.
Voor de ontwikkeling van de Biesbosch heeft het nationaal park een eigen visie opgesteld.