Hooge Zwaluwe telt ongeveer 1.700 inwoners. Het historische dorpslint (dijklint) waarlangs Hooge Zwaluwe is ontstaan is in de ruimtelijke structuur van het dorp nog steeds goed herkenbaar. Hooge Zwaluwe is vooral een woonkern. Het dorp biedt een gevarieerd woon- en leefklimaat. Het merendeel van de woningen betreft grondgebonden eengezinswoningen, maar ook komen woonvormen voor specifieke doelgroepen voor.
Historische situatie
De plaatsen Hooge Zwaluwe en Lage Zwaluwe zijn in de middeleeuwen ontstaan. Bij de St. Elisabethsvloed in 1421 werden de landbouwgronden van beide dorpen overstroomd. De dijklinten bleven daarbij gespaard. Kort daarna zijn beide dorpen weer opnieuw opgebouwd omdat veel inwoners van omliggende dorpen zich na de vloed bij de dijk vestigden.
Huidige situatie
Hooge Zwaluwe telt ongeveer 1.700 inwoners. Het historische dorpslint waarlangs Hooge Zwaluwe is ontstaan is in de ruimtelijke structuur van het dorp nog steeds goed herkenbaar. Het dorpslint bestaat uit de Kerkdijk, Spoorstraat, Havenstraat en Raadhuisstraat. Omdat de historische karakteristieken nog zo goed herkenbaar zijn, is deze op 8 februari 2011 aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Binnen het dorpsgezicht zijn diverse rijks- en gemeentelijke monumenten aanwezig. Enkele rijksmonumenten zijn het voormalige raadhuis, de korenmolen en beide kerken. de voormalige seinwachterswoning en vele andere panden aan het dijklint zijn gemeentelijke monumenten. De kleine woningen die na de watersnoodramp in 1953 door de Noorse regering geschonken zijn, zijn ook aangewezen als gemeentelijk monument. Deze zijn te herkennen aan de donkerbruine houten gevels en oranje dakpannen.
Hooge Zwaluwe is vooral een woonkern. Het dorp biedt een gevarieerd woon- en leefklimaat. Het merendeel van de woningen betreft grondgebonden eengezinswoningen, maar ook komen woonvormen voor specifieke doelgroepen voor.
Binnen de gemeente Drimmelen is het voorzieningenniveau in de dorpen Made en Terheijden het grootst. Inwoners van Hooge Zwaluwe richten zich voornamelijk op Made. De basisvoorzieningen zijn in het dorp wel aanwezig aan de Burgemeester Godwaldtstraat. Enkele jaren geleden zijn twee basisscholen gefuseerd en zijn woningen met een zorgfunctie (ouderen en mensen met een verstandelijk beperking) in gebruik genomen en is een kleine supermarkt teruggekeerd. Het nieuwe multifunctionele complex vormt samen met de RK-kerk, welke is omgebouwd tot horecaonderneming het nieuwe hart van Hooge Zwaluwe. In het dijklint zijn verspreid nog diverse kleinschalige voorzieningen en bedrijven aanwezig. In het voormalige raadhuis waar tot voor kort een museum was gevestigd zal een bed & breakfast en kleine winkel in gebruik worden genomen. Ook is de Protestantse Kerk nog in gebruik.
Op het gebied van sport en recreatie beschikt Hooge Zwaluwe over voetbalvelden en een sportzaal. Bij de sportzaal is ook een ontmoetingsruimte. Bedrijven bevinden zich op het bedrijventerrein Moerseweg, gelegen aan de oostzijde op enige afstand van het dorp. Verder zijn er onder anderen bedrijven in metaalbewerking en taxi's aanwezig.
De ligging van de A59 en A16 vlakbij Hooge Zwaluwe maakt het dorp goed bereikbaar. Het treinstation Lage Zwaluwe ligt op 9 kilometer afstand en is dus ook prima bereikbaar met de fiets. Hooge Zwaluwe is per bus bereikbaar.
Toekomstperspectief
In de Margrietstraat zijn in 2020 11 grondgebonden woningen gerealiseerd. Hiermee zijn alle uitbreidingsmogelijkheden voor woningbouw binnen het dorp grotendeels benut.
Op de kaart staan verschillende markers aangegeven. Deze markers geven aan waar we kansrijke locaties voor woningbouw zien. Deze locaties worden in de toekomst nader onderzocht en/of uitgewerkt. Dit zijn potentieel geschikte locaties om woningbouw te realiseren. Het is afhankelijk van de invulling of een plan daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft.
Bij de vaststelling van de aanvulling Structuurvisie medio 2020 is aangegeven dat een integrale afweging over nieuwe woningbouwlocaties wordt opgepakt in het kader van de Omgevingsvisie of het programma Wonen. In Hooge Zwaluwe markeren we verschillende kansrijke locaties om in de woningbehoefte te voorzien. Deze zullen nog verder worden onderzocht. De uitwerking wordt uiterlijk in 2021 opgepakt met vertegenwoordigers en inwoners van het dorp.