Bij het opstellen van de omgevingsvisie vinden wij het belangrijk dat bewoners, bedrijven en andere partijen mee denken over de inhoud. Bewoners zijn de expert en weten het beste wat er in hun omgeving en hun leven belangrijk is. Daarom is hun mening juist zo waardevol. Op deze manier is de omgevingsvisie niet alleen een visie van de gemeente, maar van iedereen! Om ervoor te zorgen dat iedereen betrokken wordt, hebben we in het voorjaar van 2020 een digitale enquête gehouden en Digibijeenkomsten georganiseerd.
Voorbereiding
Wij verzamelden eerst informatie over wat er op dit moment gebeurt in de gemeente. Hoe ziet de gemeente eruit, wat zijn de kwaliteiten? Welk beleid kent de gemeente, is dit beleid nog actueel? Welke nieuwe ontwikkelingen komen er op ons af? Zo brachten we in beeld welke belangrijke opgaven (uitdagingen) er zijn. En waar we de komende jaren mee aan de slag moeten. Na deze stap hebben we de onderdelen ‘waarden’ en ‘thema’s’ van de website gevuld.
Corona
2020 was een bijzonder jaar en dat heeft geleid tot een bijzonder proces. Omdat we door de komst van het corona-virus niet samen konden komen met grote groepen, hebben we ons proces digitaal ingestoken en ‘online’ onze vragen gesteld en bijeenkomsten georganiseerd. Zo hebben we toch inwoners, bedrijven en organisaties kunnen betrekken. We hopen op korte termijn weer met elkaar samen te kunnen komen voor de uitvoering van de ambities in deze visie. Sommige doelen worden wellicht nog urgenter, juist vanwege de gevolgen van het corona-virus. Denk hierbij aan de digitale bereikbaarheid van iedereen door de aanleg van glasvezel en het 5G-netwerk. En eventuele leegstaande bedrijfspanden door getroffen bedrijven willen we snel een nieuwe invulling geven binnen de mogelijkheden van deze omgevingsvisie om kansen te bieden voor de toekomst.
Meedoen tijdens de enquête en Digibijeenkomsten
Aan de hand van de uitdagingen hebben we de digitale enquête en vervolgens de Digibijeenkomsten vorm gegeven. Hoe ziet u de toekomst van gemeente Drimmelen? Wat vindt u belangrijk voor gemeente Drimmelen, voor uw wijk en voor uw omgeving? Samen met inwoners, bedrijven en organisaties dachten we na over hoe onze gemeente de komende twintig jaar verandert. En wat dat betekent voor de omgeving. Bijvoorbeeld als het gaat om wonen en voorzieningen in uw wijk, bereikbaarheid, gezond leven, werken en ondernemen in de gemeente. Of om groen, water, het klimaat en nieuwe energie. Hebben we straks in elke wijk genoeg voorzieningen? Hoe kunnen we de bereikbaarheid verbeteren? Zijn onze huizen dan allemaal van het gas af? En hoe werken en ondernemen we straks in onze gemeente? Daarover gingen we met elkaar in gesprek. Bent u benieuwd naar de uitkomsten, klik dan op onderstaande links.
Verslag enquête
Verslag digibijeenkomst buitengebied
Verslag digibijeenkomst kernen
Klankbordgroep
Daarnaast hebben ook de buurgemeenten, het waterschap en andere betrokken partijen meegedacht in het proces. Deze partijen kwamen samen in de klankbordgroep. De bijeenkomsten met de klankbordgroep organiseerden we samen met de gemeente Geertruidenberg. We vroegen de verschillende partijen hoe zij om willen gaan met de ontwikkelingen die spelen en hoe samengewerkt kan worden om de ambities uit deze omgevingsvisie waar te maken.
Ook is het gehele proces begeleid door een Spiegelgroep, waarin verschillende vertegenwoordigers van groepen uit onze gemeentelijke samenleving hebben meegedacht over hoe we de Omgevingsvisie tot stand hebben gebracht. In de Spiegelgroep zaten ook enkele deelnemers uit onze jeugd. We hopen dat deze visie vooral ook de inspiratiebron kan zijn voor onze jeugd om mee te blijven denken en mee te werken aan de toekomst van onze gemeente.
De informatie over de leden van de klankbordgroep en de spiegelgroep vindt u in de bijlage bij deze pagina. Daarbij is ook de website van de organisaties vermeld, waar u meer te weten kunt komen over het beleid en de ambities van deze organisaties. Zo heeft de ZLTO recent een eigen Land- en Tuinbouwvisie Drimmelen opgesteld. In het algemeen geldt dat we elkaar meer en sneller opzoeken bij het oppakken van projecten en ambities. In onze omgevingsvisie benoemen we nog enkele specifieke voorbeelden van samenwerking bij de diverse thema's en ambities.
Lijst leden klankbordgroep
Lijst leden spiegelgroep
Vertalen en keuzes maken
Alle opbrengsten uit de enquête, digibijeenkomsten en klankbordgroep namen we mee in het verdere proces. Uit deze participatie kwam een aantal speerpunten en doelen naar voren. Zo werd duidelijk dat er botsingen zouden ontstaan, omdat we niet alles tegelijkertijd of in dezelfde ruimte kunnen realiseren. Een voorbeeld van zo’n botsing: in het buitengebied willen we meer recreëren, maar ook ruimte geven aan de natuur, bedrijven én de agrarische bedrijven. We brachten de botsingen in kaart tijdens de botsproeven. Daarbij namen we ook de impactbeoordeling van verschillende keuzes vanuit de omgevingseffectrapportage mee. Vervolgens werden er keuzes gemaakt en zijn botsingen vertaald naar koppelkansen. Deze keuzes en resultaten zijn verwerkt in de ambities van deze omgevingsvisie. In de verwerking zijn ook de aanbevelingen van het omgevingseffectrapport meegenomen.
Omgevingseffectrapport (OER)
Bij het opstellen van een omgevingsvisie is het belangrijk (en vanuit de wet verplicht) om de effecten op de fysieke leefomgeving mee te nemen in de keuzes die je maakt. Deze effecten hebben we in beeld gebracht in het Omgevingseffectrapport (OER). Dit rapport vormt een eenheid met de omgevingsvisie. Ze horen bij elkaar. In de omgevingsvisie staan de ambities en de keuzes, in het omgevingseffectrapport beschrijven we wat de effecten zijn voor leefomgeving en hoe we daar mee omgaan.
Om de effecten goed te kunnen bepalen, hebben we eerst de leefomgevingsfoto (LOF) opgesteld.
In deze foto kun je in één oogopslag de situatie in Drimmelen zien voor veel onderwerpen, zoals luchtkwaliteit, natuur en energietransitie (nulmeting). De keuzes voor de omgevingsvisie zijn beoordeeld op de gevolgen voor de leefomgeving. Op het gebied van gezondheid en veiligheid, omgevingskwaliteit, leefbaarheid en duurzaamheid. Mede op basis daarvan zijn de keuzes in deze omgevingsvisie tot stand gekomen. Vervolgens is in het omgevingseffectrapport onderzocht of de gemaakte keuzes voldoende bijdragen aan de opgaven waar de gemeente Drimmelen voor staat en of de keuzes in samenhang met elkaar zijn. De aanbevelingen die hieruit voortgekomen zijn, zijn verwerkt in de omgevingsvisie.
In het omgevingseffectrapport zijn de gemaakte keuzes en ambities samen beoordeeld. De stappen die we gaan zetten om de ambities waar te maken, zijn vervolgens zo concreet mogelijk gemaakt. Hierdoor is het monitoren van de ambities (zie beleidscyclus) mogelijk, een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet.
De commissie mer heeft advies uitgebracht over het ontwerp-Omgevingseffectrapport. Mede naar aanleiding van dit advies is het Omgevingseffectrapport met het oog op de besluitvorming op onderdelen aangevuld. Het definitieve rapport is samen met deze visie op 18 november 2021 vastgesteld.
Advies commissie mer
Omgevingseffectrapport (OER)
Besluitvorming en zienswijzen
De ontwerp-Omgevingsvisie was het resultaat van de inbreng uit de enquête, digibijeenkomsten, klankbordgroep en de botsproeven en de keuzesessie met de gemeenteraad. De ontwerp-Omgevingsvisie heeft van 28 januari tot 11 maart 2021 voor zienswijzen ter inzage gelegen. Iedereen heeft in deze periode de gelegenheid gehad om op dit ontwerp te reageren. De ontvangen zienswijzen zijn beoordeeld. Hierbij is bekeken of, en wat een zienswijze betekent voor de vast te stellen visie. In september 2021 is de reactienota naar aanleiding van de zienswijzen, het advies van de commissie mer op het omgevingseffectrapport en de ambtshalve wijzigingen opinierend aan de raad voorgelegd. De behandeling in deze opinieronde heeft niet tot gewijzigde inzichten geleid. De aanpassingen ten opzichte van de ontwerp-Omgevingsvisie zijn vervolgens opgepakt. Een samenvatting van de ontvangen zienswijzen en de reacties hierop staan in de reactienota zienswijzen en ambtshalve wijzigingen. De aanpassingen zijn vervolgens verwerkt in de op 18 november 2021 aan de gemeenteraad voorgelegd visie.
Reactienota zienswijzen en ambtshalve wijzigingen
Overzicht wijzigingen na zienswijzen Omgevingsvisie Drimmelen
Op 18 november 2021 is de Omgevingsvisie conform voorstel vastgesteld door de gemeenteraad van Drimmelen. Na vaststelling is de informatie over de vaststelling op deze webpagina toegevoegd.
Besluit vaststelling gemeenteraad 18 november 2021
Bij vaststelling van de visie is tevens een pdf-versie opgeleverd. Wanneer u interesse heeft in deze leesversie kunt u dit aangegeven via het contactformulier op deze website of mailen naar omgevingswet@drimmelen.nl.