De rol van de gemeente verandert. Het eigen initiatief van inwoners, bedrijven en organisatie wordt in de toekomst belangrijker. Ook in het gesprek met de mensen in de buurt van een project.
Was in het verleden de gemeente vaak actief betrokken bij elk project, bij de uitvoering van de omgevingsvisie bekijken we per project welke rol we pakken. Niet voor ieder project nemen we de regie. Bij sommige projecten kan de initiatiefnemer zelf prima de gesprekken met de omgeving voeren om erachter te komen wat deze mensen belangrijk vinden en daar de plannen op aan te passen. Andere projecten begeleiden we zelf om deze tot een goed einde brengen. Ook zien we nieuwe samenwerkingen ontstaan met ketenpartners zoals organisaties of met verenigingen. Ook nodigen we graag de jeugd uit voor de verdere uitwerking. Gezamenlijke vraagstukken vragen om gezamenlijke oplossingen. Daar is het gesprek over gestart in de klankbordgroep. Deze partners hebben bijgedragen aan de uitwerking van de ambities. We zien mooie kansen om te komen tot nieuwe samenwerkingsverbanden om de ambities in deze omgevingsvisie waar te maken. De GGD en de natuurfederatie betrekken bij het opstellen van het programma Groen, de ZLTO denkt mee over het aanleggen van meer voet- en fietspaden in het buitengebied.
Belangrijk om hierbij te vermelden is dat initiatieven altijd eerst getoetst worden aan het bestemmingsplan (straks omgevingsplan). Past het initiatief niet in het bestemmingsplan, dan wordt door de gemeente bekeken of een initiatief wettelijk gezien mogelijk is en wenselijk is. Bij deze afweging wordt de omgevingsvisie gebruikt. Zie ook ‘hoe werkt de website’.
Kostenverhaal
Bij het uitvoeren van projecten van initiatiefnemers maken wij als gemeente kosten. Deze kosten betaalt de initiatiefnemer. Hiervoor leggen we in principe afspraken vast in een overeenkomst met deze initiatiefnemer. Lukt dit niet, dan zullen we met een exploitatieplan de kosten alsnog (achteraf) verhalen. Bij sommige projecten levert de initiatiefnemer een bijdrage aan bovenwijkse voorzieningen, bijvoorbeeld voor de aanleg van een rondweg of een park, waar ook het nieuwe project gebruik van maakt.
De uitgangspunten hiervoor zijn vastgelegd in de Nota Kostenverhaal. Deze Nota Kostenverhaal bevat een lijst van investeringen. Het betreffen investeringen binnen de gemeente Drimmelen die kunnen worden toegerekend aan de nieuwe projecten. Deze investeringslijst wordt jaarlijks bij de P&C-cyclus herzien. Het 'vergroenen' van onze gemeente door de aanleg van meer en beter groen, zien we als een bovenwijkse voorziening, waar verschillende projecten aan kunnen meebetalen. Hiervoor wordt een groenfonds opgesteld. In het programma Groen zal dit verder uitgewerkt worden. Ook de nieuwe aansluiting van de Horenhilsedijk op de Zoutendijk bij Hooge Zwaluwe kan een bovenwijkse voorziening zijn, wanneer deze wordt uitgevoerd.