Drimmelen heeft ongeveer 500 inwoners. De 18e-eeuwse structuur van het huidige Drimmelen is nog goed herkenbaar. Naast wonen zijn in het dorp ook enkele maatschappelijke- en bedrijfsfuncties aanwezig, voornamelijk geconcentreerd rond de oude haven in het noorden van het dorp. De ligging aan de Amer en de afstand tot het Nationaal Park De Biesbosch maken Drimmelen aantrekkelijk voor toeristen en recreanten.
Historische situatie
Het dijkdorp Drimmelen is ontstaan in de middeleeuwen. De locatie van het dorp is in de loop van de eeuwen steeds verder naar het oosten toe verschoven, onder andere als gevolg van overstromingen en verdergaande verbetering van de veengrond voor bebouwing. Het gehucht Oud-Drimmelen is één van de oorspronkelijke locaties van Drimmelen: dit dorp brandde in 1730 af en werd toen grotendeels verlaten. Aan de zuidzijde van het dorp - binnen de contouren van de kerk die hier oorspronkelijk stond - resteert uit deze tijd nog het oude kerkhofje die hoort bij de afgebrande protestantse kerk. De invloed van de zee bleef tot ongeveer 1850 continu en sterk aanwezig. De lange dijken om de kleine polders waren moeilijk tegen de zee te beschermen. Met name in de Nieuwe Zwaluwse Polder en aan de westrand van de Hoge Harmoniepolder liggen een aantal wielen die de plaats van vroegere dijkdoorbraken markeren.
Huidige situatie
Drimmelen heeft ongeveer 500 inwoners. De 18e-eeuwse structuur van het huidige Drimmelen is nog goed herkenbaar. Omdat de historische wegenstructuren en de aanliggende besloten lintbebouwing (het dorpslint) grotendeels nog intact zijn, is een groot deel van het dorp Drimmelen in 1990 aangewezen als beschermd dorpsgezicht. De bebouwing in het beschermd dorpsgezicht bestaat uit lintbebouwing van overwegend vrijstaande woningen, gelegen aan de Herengracht, de Dorpsstraat en Batterij. Een groot deel van de bebouwing heeft een monumentaal karakter.
Naast wonen zijn in het dorp ook enkele maatschappelijke- en bedrijfsfuncties aanwezig, voornamelijk geconcentreerd rond de oude haven in het noorden van het dorp. De aanwezige bedrijvigheid in de haven is later vermengd met recreatieve functies. Het oude havengebied is ook van cultuurhistorisch belang. Bedrijvigheid is onder andere gericht op scheepsreparatie, scheepsmotoren en visserij met de daarbij behorende arbeiderswoningen. De aanwezige recreatie is een watersportcentrum, botenverhuur, horeca en winkels.
De nieuwe jachthaven, die sinds 2004 in gebruik is, is zelfs bijna even groot als het dorp. Deze jachthaven is Europa’s grootste inlandse jachthaven. Hier zijn onder anderen een supermarkt, een speeltuin en camperparkeerplaatsen aanwezig.
De ligging aan de Amer en de afstand tot het Nationaal Park De Biesbosch maken Drimmelen aantrekkelijk voor toeristen en recreanten. Het bezoek aan de Biesbosch start bij de haven in Drimmelen. De Biesbosch is goed bereikbaar via de snelweg en heeft het een aparte aanduiding op de afrit van de snelweg A59. De haven is snel te ontsluiten via de Bromtol, dit is de rotonde bij bedrijventerrein Weststad aan de Oosterhoutse kant van de A59. De Ruilverkavelingsweg loopt vanuit Drimmelen door het landelijke gebied in westelijke richting naar Hooge Zwaluwe en de Stationsweg loopt in zuidelijke richting naar Made. Het dorp Drimmelen is via het OV met een bus te bereiken. De buurgemeente Geertruidenberg is vanwege het kanaal alleen met een omweg bereikbaar via de doorgaande Kanaalweg (N623).
Toekomstperspectief
In Drimmelen zien we de meeste ontwikkelingen plaatsvinden in en rondom de haven van het dorp. De jachthaven is een belangrijke waarde voor het dorp en de locatie van diverse ontwikkelingen. Uitbreidingen en nieuwe ontwikkelingen zorgen voor een sterkere verbinding tussen het dorp en de Biesbosch. Er is een nieuwe parkeerplaats aangelegd langs de Biesboschweg. We onderzoeken of er meer parkeerplaatsen (ook buiten de dijk) nodig zijn. Op de landtongen is de bouw van (recreatie)woningen uitgangspunt. Indien dit niet realiseerbaar blijkt, komen andere locaties in beeld. De huidige woningbouwopgave is goed binnen het dorp op te vangen met inbreidingslocaties, maar hier wordt in beginsel niet voor gekozen.
Op de kaart staan verschillende markers aangegeven. Deze markers geven aan waar we kansrijke locaties voor woningbouw zien. Deze locaties worden in de toekomst nader onderzocht en/of uitgewerkt. Dit zijn potentieel geschikte locaties om woningbouw te realiseren. Het is afhankelijk van de invulling of een plan daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft.
Daarnaast blijven watersportgebonden activiteiten/ontwikkelingen in de haven om aandacht vragen. Voor de toeristen willen we de ‘beleving’ van het bezoek aan Drimmelen en de Biesbosch vergroten.