Gemeente Drimmelen maakt slimme plannen voor de grote uitdagingen van onze tijd, waaronder de energietransitie en klimaatverandering. De kracht van gemeente Drimmelen is dat dit in co-creatie gaat samen met veel verschillende lokale partijen. We pakken het dorpsgericht op en zetten in op een flexibele aanpak. De inwoners van gemeente Drimmelen zijn trots op de voortvarendheid waarmee de duurzame energieopwekking, circulariteit en klimaatadaptatie energietransitie samen wordt opgepakt en de grote vooruitgang die is geboekt. We gaan de komende jaren steeds meer gebruik maken van duurzame energiebronnen en passen onze omgeving aan op steeds extremer weer. Als gemeente nemen we een voorbeeldfunctie en zorgen we voor gedragsverandering en bewustwording. Dit begint bij onze jeugd.
De inrichting van de leefomgeving draagt bij aan onze ambities op het gebied van klimaat en biodiversiteit. Dit betekent dat er voldoende groen is in de woongebieden en dat we onze gemeente klimaatbestendig en waterrobuust inrichten. We houden droge voeten en een koel hoofd. Dit doen we op de thema’s wateroverlast, hittestress, droogte en gevolgen van overstroming.
De nieuwbouw in onze gemeente houdt rekening met water- en klimaatverandering door aan te sluiten bij de opbouw van het landschap en de bodem. Ook stimuleren we natuur-inclusief bouwen en inrichten (voorzieningen voor flora en fauna aan en op huizen en gebouwen) om de biodiversiteit in onze gemeente te behouden en waar mogelijk te verbeteren. We beschermen de cultuurhistorisch waardevolle (groen- en water-) structuren en objecten. In ons buitengebied zijn de agrariërs een belangrijke partner bij de vraagstukken voor het klimaat en energie.
Bron van nieuwe energie
De aardgaskraan gaat dicht en onze energiecentrales op kolen en aardgas hebben hun langste tijd gehad. In de gemeente Drimmelen zetten we ons in om ons energieverbruik te minimaliseren en de overstap te maken naar duurzame energiebronnen. We stellen kaders voor duurzame energieopwekking in ieder gebied, waarbij we rekening houden met draagvlak van omwonenden, ruimtelijke en landschappelijke inpassing en cultureel erfgoed. Deze kaders vertalen we naar regels in het omgevingsplan. Concrete maatregelen benoemen we in het programma Duurzaamheid.
We zetten in op verschillende vormen van duurzame energie (o.a. wind, zon en warmte, maar liever geen biomassa). De afspraken, die regionaal zijn gemaakt in de Regionale Energiestrategie (RES) zijn hierin leidend. De RES gaat uit van 8 windmolens, 1 zonneveld in Terheijden en inzet van zonne-energie op de daken. De rest van de opgave wordt lokaal ingevuld op basis van draagvlak. Bij windenergie kiezen we voor een clustering van hoge windmolens langs de A16, om te voorkomen dat deze verspreid over de gemeente komen te staan. In de rest van de gemeente kiezen we voor andere energiebronnen, zoals zon of warmte. Gezamenlijke initiatieven, zoals het Traais Energie Collectief en Opgewekt Drimmelen, zorgen bovendien voor verbinding tussen inwoners, bedrijven en maatschappelijke instanties. We streven naar energieneutrale dorpen.
Met de Drimmelense boer (en ZLTO) worden de mogelijkheden bij de agrarische bedrijven verder onderzocht. We verkennen de kansen voor kleine windmolens op de kavels in het buitengebied, zodat ondernemers en inwoners in hun eigen energie kunnen voorzien. Daarbij zal een goede ruimtelijke en landschappelijke inpassing het uitgangspunt zijn. Het is de opgave om in gemeente Drimmelen allemaal van het aardgas af te zijn in 2050 en energieneutraal te zijn in 2040.
Onze groene leefomgeving
We realiseren meer groen, zowel in huidige als nieuwe woonwijken. Hierdoor zorgen we dat onze inwoners meer ruimte hebben om te bewegen en te ontmoeten. Het groen draagt ook bij aan klimaatadaptatie. We passen onze omgeving aan zodat we beter om gaan met de veranderingen in het klimaat (zoals wateroverlast en hittestress). We durven moeilijke keuzes te maken en bijvoorbeeld waar het kan parkeerplaatsen te vervangen door of aan te passen met groen. Ook inwoners kunnen zelf hieraan bijdragen door aanpassingen te maken rondom het huis; denk aan meer tuin, minder tegels, groene daken, opvang van regenwater en bomen die schaduw geven. We planten volop bomen en groene perken. Bij de nieuwbouwplannen vinden wij het belangrijk een groene, gezonde, natuurinclusieve en klimaatbestendige buurt te maken die bijdraagt aan een gezonde leefomgeving. Het groen is dichtbij huis. We denken samen na over slimme oplossingen en maatregelen. De overheid, bedrijven en inwoners spelen hier allemaal een rol in.
Circulair Drimmelen
Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoe we grondstoffen kunnen hergebruiken en verspilling kunnen voorkomen. Er zijn nu grote afvalstromen aan plastic, papier, glas, grofvuil en restafval. We willen natuurlijk niet dat dit in de openbare ruimte rondslingert. Wij kunnen reststromen en oude producten een tweede leven bieden, zodat grondstoffen een leven lang mee gaan. Oftewel, we worden circulair. Hiervoor is goede afvalscheiding nodig. Ook stimuleren we ondernemers om circulair te worden, denk daarbij aan nieuwbouw en herbouw van gebouwen en voor agrariërs ook aan kringlooplandbouw.
Klimaat robuust
Samen met het rijk, provincie, waterschappen en andere gemeenten richten we Drimmelen klimaatbestendig en waterrobuust in. Dit doen we op de thema’s wateroverlast, hittestress, droogte en gevolgen van overstroming (lees meer bij klimaat). De activiteiten die nodig zijn de aanpak op deze thema’s te versnellen zijn opgenomen in het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie 2018.
Wat gaan we doen?
- We leggen regels voor nieuwe duurzame energieopwekking per gebied vast in het omgevingsplan. De Regionale Energiestrategie (RES) heeft hiervoor de kaders uiteengezet en is leidend. Met onze inwoners stellen we dorpsplannen op.
- We stellen regels op in het omgevingsplan voor een minimum aan groen in onze dorpen.
- We stellen een Programma Groen op om invulling te geven aan “kwalitatief groen”. Kwalitatief groen zorgt voor voldoende groen, groen dat uitnodigt om te bewegen en groen dat geschikt is voor de biodiversiteit. Hiermee ontstaat een eindbeeld waar we de komende jaren aan kunnen werken. En een eindbeeld, waar nieuwe (woningbouw)projecten aan mee betalen door een bijdrage te storten in het groenfonds (bovenwijkse voorziening).
- We benoemen concrete maatregelen en doelstellingen voor de toekomstbestendige gemeente in het Programma Duurzaamheid, in de Actieplannen Energieneutrale Dorpen (mei 2021 gereed) en in de Transitievisie Warmte (eind 2021 gereed). Voor het klimaatbestendig en waterrobuust inrichten volgen we de aanpak uit het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie. We stellen hierbij een uitvoerings- en investeringsagenda.
- We hebben als gemeente een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid en laten de mogelijkheden zien. Daarnaast hebben we inwoners, bedrijven en overige partners nodig voor het halen van de klimaatafspraken. We geven hiervoor nog meer invulling aan co-creatie.
- In het omgevingsplan nemen we regels op voor duurzame woningen.
- We gaan aan de slag met het Uitvoeringsprogramma Waterwinpunt Brabantse Biesbosch in samenwerking met buurgemeenten, provincie en het Rijk.
- We maken samen met de buurgemeenten en Werkregio West Brabant op basis van de Impulsregeling Klimaatadaptatie een programma Klimaat.
Relatie met: Klimaat en water, Milieu, Energie, Gezondheid, Groene omgeving, Landschap, Werk en ondernemen, Agrarische sector