Het glastuinbouwgebied Plukmade in de Plukmadese polder is van regionaal belang. Het gebied ligt ten oosten van het dorp Made. Hier is ruimte voor omvangrijke glastuinbouwbedrijven met bijbehorende voorzieningen. Het glastuinbouwgebied beslaat 132 hectare netto glas.
Historische situatie
Het glastuinbouwgebied Plukmade bij Made bestaat 25 jaar. Deze polder bij Made is destijds ontwikkeld in samenwerking met de PNEM, een van de voorlopers van Essent.
Warmtenetten werden eind jaren tachtig meestal aangesloten op bestaande kassen. Uniek was daarom dat de kassen en het warmtenet van de Plukmadepolder tegelijk gebouwd werden, in nauwe samenwerking tussen de PNEM en de Energie Exploitatie Maatschappij Made (EEMM). De eerste kas die werd aangesloten was die van het bedrijf AgroCultuur/Mondial Plants.
Huidige situatie
Het glastuinbouwgebied Plukmade in de Plukmadese polder is van regionaal belang. Het gebied ligt ten oosten van het dorp Made. Aan de oostkant wordt Plukmade begrensd door het Wilhelminakanaal, aan de zuidrand ligt de Rijksweg A59 en aan de noordkant de doorgaande weg van Made naar Geertruidenberg. Hier is ruimte voor omvangrijke glastuinbouwbedrijven met bijbehorende voorzieningen. Het glastuinbouwgebied beslaat 132 hectare netto glas. Er werken jaarrond zo’n 600 mensen. In piektijden loopt het aantal werknemers op naar ongeveer 1300.
Toekomstperspectief
Op het huidige Plukmade is schaalvergroting en revitalisering gaande. Hiertoe is enige uitbreiding noodzakelijk. Omdat het huidige terrein geheel benut is, is er voor de zittende ondernemers geen uitbreidingsruimte. Wanneer er meer ruimte nodig is, kan Plukmade het beste aan de Noordzijde verder ontwikkelen.
Ook gaan we aan de slag met het verduurzamen van de energievoorziening in dit glastuinbouw gebied. In 2040 willen we een klimaatneutrale glastuinbouw realiseren. De eerste stap is inzetten op besparing en vervolgens kijken we naar de opwek. We hopen over 10 jaar over te stappen op restwarmte, bijvoorbeeld uit het industriegebied bij Moerdijk. Daarvoor is dan wel een warmteleiding noodzakelijk.
Als blijkt dat een PlanMer noodzakelijk is, zullen wij een structuurvisie voor dit gebied opstellen. Landschappelijke inpassing en een duurzame groene recreatieve buffer bij Drimmelen maken hier onderdeel van uit.
Plukmade kan een rol spelen bij de opgave om energieneutraal te worden met de toepassing van geothermie. Geothermie, ofwel warmte, is een duurzame energiebron. Er wordt gebruik gemaakt van warmte die van nature aanwezig is in de diepe ondergrond van de aarde. Door het aanwezige (warme) water uit de aardlaag op te pompen, wordt de warmte naar het aardoppervlak getransporteerd. Dit warme water wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het verwarmen van gebouwen, kassen of industriële processen (Amerwarmtenet). De diepere ondergrond van het tuinbouwgebied Plukmade lijkt geschikt te zijn voor het gebruik van warmte. Hiervoor is inmiddels het bedrijf “Geothermie Plukmade BV” opgericht. In de toekomst kan de warmte dan direct of indirect via het Amerwarmtenet in de kassen van Plukmade worden gebruikt of voor de aangesloten woningen van het Amerwarmtenet. We houden deze mogelijkheden in de gaten en ondersteunen het initiatief waar mogelijk.