Agrarische bedrijven houden zich bezig met het verbouwen van groenten en fruit of het houden van dieren (veehouderijen). In onze gemeente zijn ongeveer 200 agrarische bedrijven actief, waarvan enkele intensieve veehouderijen. De koe in de wei hoort bij het Drimmelense landschap. In Plukmade zijn glastuinbouwbedrijven. Deze agrarischebedrijven zijn belangrijk voor de economie van gemeente Drimmelen.
Wat is de agrarische sector?
Agrarische bedrijven houden zich bezig met het verbouwen van groenten en fruit of het houden van dieren (veehouderijen). Veel agrarische bedrijven gebruiken akkers of weilanden voor hun productie: ze zijn grondgebonden. Een grondgebonden veehouderij laat koeien bijvoorbeeld in de wei lopen.
Waar staan we nu?
In onze gemeente zijn ongeveer 200 agrarische bedrijven actief, waarvan 37 intensieve veehouderijen (in 2020). In Plukmade zijn glastuinbouwbedrijven. Deze bedrijven zijn belangrijk voor de economie van gemeente Drimmelen. Ze willen graag groeien, maar het gebeurt steeds vaker dat bewoners last ervaren van een bedrijf door bijvoorbeeld groei. Groei van bedrijven vinden we belangrijk, maar het mag niet ten koste gaan van het fijne wonen in onze gemeente. Ook zien we dat die groei niet altijd samengaat met het behoud van natuur. Door evenwicht te zoeken zorgen we voor de juiste balans tussen ruimte voor groei van het bedrijf en een fijne omgeving om in te wonen of voor natuur. Op dit moment kent de gemeente enkele intensieve veehouderijen.
Wat komt er op ons af?
Bedrijven in de landbouw en veehouderij moeten groeien of verbreden om succesvol te kunnen zijn. Ook in onze gemeente zien we de agrarische bedrijven steeds groter worden. Andere bedrijven stoppen juist, omdat ze de nodige ontwikkeling niet door kunnen maken. Dit betekent dat we in het buitengebied steeds grotere agrarische bedrijven zien en de kleine bedrijven verdwijnen. Dit zorgt ook voor lege gebouwen, waar een andere invulling voor nodig is. Deze landelijke trend is in onze gemeente gelukkig niet nadrukkelijk aanwezig.
Boerderijen die leegkomen doordat bedrijven stoppen (vrijgekomen agrarische bedrijven of VAB’s) kunnen gebruikt worden voor de ontwikkeling van landgoederen, met een meerwaarde voor recreatie én landschap én natuur. Door VAB's nieuwe invulling te geven, voorkomen we ondermijning, waarbij criminele activiteiten plaatsvinden (denk bijvoorbeeld aan drugs).
In het buitengebied moet rekening gehouden worden met klimaatverandering. Door de opwarming van ons klimaat valt steeds meer regen in korte tijd. Het water moet opgevangen worden, waarvoor ruimte nodig is. Deze ruimte bestaat in het buitengebied, bijvoorbeeld op plekken waar agrarische bedrijven zijn vrijgekomen. Ook kan met klimaatverandering rekening gehouden worden met klimaatverandering bij de uitbreiding van bedrijven.
Net als in andere sectoren zien we in de agrarische sector een beweging naar meer digitalisering en duurzamere vormen van productie. De agrarische sector kan hierdoor minder arbeidsintensief worden. Verduurzaming in de agrarische sector leidt tot allerlei innovaties. Het behouden en versterken van het maatschappelijk draagvlak van de agrarische sector in een landelijke uitdaging die het nodig kan maken dat agrarische bedrijven meer aandacht gaan besteden aan innovaties.
Hoe zien we de toekomst van de agrarische sector?
Voor de agrarische sector hebben we als doel richting 2040 dat duurzaamheid steeds meer centraal komt te staan (bijvoorbeeld door gebruik te maken van duurzame energie). Agrarische bedrijven moeten ook kunnen groeien, zowel in oppervlak als in de ruimte om verschillende activiteiten te ondernemen. Ontwikkeling of vestiging van nieuwe agrarische bedrijven is mogelijk indien er geen extra uitstoot van wordt veroorzaakt (milieu). De provinciale s(t)alderingsregeling blijft hierbij van kracht en biedt mogelijkheden. Een bedrijf kan bijvoorbeeld groeien als er tegelijkertijd voor minder uitstoot van geur en stikstof gezorgd wordt. Ook zien we dat de agrarische sector door bijvoorbeeld de omslag naar kringlooplandbouw een positieve bijdrage kan leveren aan de omgevingskwaliteit en natuur. Gemeente Drimmelen gaat bij wens tot uitbreiding graag met ondernemers in gesprek. Hierbij vinden we maatwerk belangrijk.
Gastvrijheid en de bijdrage van landbouw aan het beschermen van het landschap een belangrijk plek moeten krijgen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen een plek heeft in ons buitengebied om verschillende activiteiten te ondernemen. De ruimte blijft bestaan voor agrarische bedrijven, maar we bieden ook ruimte voor recreatiemogelijkheden. Daarnaast moeten de groene omgeving en natuur behouden blijven. Dat kan ook, want de functies sluiten elkaar niet per se uit. Zo kunnen vrijgekomen agrarische bebouwing (VAB’s) worden ingevuld met nieuwe bestemmingen zoals recreatie, wonen en bedrijvigheid. De rust en natuur worden beschermd bij nieuwe ontwikkelingen. Om de natuur en biodiversiteit in het agrarische gebied te verbeteren kunnen braakliggende gronden worden omgezet tot ecologische broeiplaatsen (‘stepping stones’). We zoeken per VAB naar de meest passende invulling.
Relatie met:Â Groene omgeving, Recreatie en toerisme, Klimaat en water, Wonen, Landschap, Toekomstbestendige gemeente, Samen bouwen aan de gezonde toekomst