Gemeente Drimmelen is een fijne en rustige plek om te wonen. Iedereen mag en kan zich in de gemeente thuis voelen. Onze inwoners beoordelen het wonen in de gemeente met een 8. In onze gemeente is genoeg te doen en dit willen we graag zo houden of verbeteren. We zetten ons in voor het beschermen en versterken van een duurzaam en vitaal buitengebied. Het buitengebied geeft inwoners energie: zij voelen zich vitaal en energiek. Er is ruimte voor lokaal ondernemerschap en er zijn aantrekkelijke faciliteiten voor de diverse doelgroepen in het buitengebied. In de dorpen Made, Terheijden en Lage Zwaluwe streven we naar een hoger voorzieningenniveau. In de kleinere dorpen behouden we de basis, zoals een ontmoetingsplek en dagopvang voor ouderen. We vinden het belangrijk dat voorzieningen naar de mensen toe kunnen of dat de mensen naar de voorzieningen gebracht kunnen worden.
Kenmerkend voor onze gemeente is de rust van het platteland. In de dorpen bruist het en vinden inwoners een fijne plek om te wonen. Onze evenementen maken deel uit van onze cultuur en faciliteren we. We geven horeca de ruimte in de centra van dorpen. Hier gaan we soepeler om met de (milieu)normen in het omgevingsplan. Evenementen krijgen hier ook meer ruimte, maar zijn in principe in heel de gemeente toegestaan. We werken met een evenementenkalender om het aantal evenementen op dezelfde plek te beperken. Ook stellen we eisen aan de communicatie rondom projecten, zodat omwonenden tijdig worden geïnformeerd.
De rust van het platteland brengen we in balans met de drukte van toerisme, zodat we allemaal van onze parels kunnen blijven genieten. Kansen bij vrijkomende agrarische bebouwing (VAB’s) zijn er voor het ontwikkelen van onder andere nieuwe (verblijfs)recreatieve bestemmingen, passende bedrijvigheid en nieuwe woonvormen.
Toegankelijke dorpen
We vergroten de toegankelijkheid binnen de gemeente Drimmelen. Daarmee dragen we bij aan een inclusieve gemeente. We faciliteren de mogelijkheden om te zorgen dat iedereen zich kan verplaatsen, maar ook door slimme inrichting van de openbare ruimte waarbij we voldoende fiets- en wandelpaden aanleggen. Zo kan iedereen meedoen. We stimuleren nieuwe en schone vervoersvormen in en tussen de dorpen. In de gemeente Drimmelen zetten we in op gedragsverandering, waarbij inwoners de auto laten staan. We stimuleren iedereen om vaker gebruik te maken van duurzame vervoersmiddelen, of te wandelen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor een gezond leven.
Gezond en veilig recreëren
We bieden volop mogelijkheden voor recreatie. Op verschillende plaatsen in het landschap zijn er natuurgebieden, landschappelijke zones en de historische plekken. Deze ‘parels’ zijn goed vindbaar met een herkenbare aanduiding en goede, veilige en bewegwijzerde fiets- en wandelpaden. We nodigen bezoekers uit om op een gezonde manier van de omgeving te genieten. We hebben een uitgebreid fietsnetwerk, maar zien altijd kansen om te verbeteren.
Zowel de havens van Lage Zwaluwe en Drimmelen vormen, ieder op zijn eigen manier, de poort naar de Biesbosch en zijn uitvalsbasis om ook in en op het water te recreëren en tot rust te komen. Bij deze havens is een divers aanbod van terrassen, cafés, restaurants, speeltuinen en andere publiekstrekkers. Samen met ondernemers en de Biesbosch geven wij richting aan de ontwikkeling van recreatie. Dit biedt kansen voor ondernemers en de middenstand.
Bruisende lokale economie
In 2040 worden de grote dorpen gekenmerkt door diverse winkels en bedrijven; gecentraliseerd, goed bereikbaar en op loopafstand van elkaar. Het aanbod van winkels is goed voor de leefbaarheid en reuring in de dorpen. Ook mensen van buiten komen graag naar de middenstand van gemeente Drimmelen, vooral in verband met een divers aanbod van producten en diensten. Streekproducten vormen een handelsmerk en worden samen met de natuur en recreatiemogelijkheden geprofileerd als “Drimmelens kwaliteitsproducten”. Natuurlijk, biologisch en duurzaam.
De boeren (akkerbouw, veeteelt en glastuinbouw in Plukmade) hebben een belangrijke plek in de samenleving van gemeente Drimmelen. De bedrijfstak zorgt voor een belangrijk deel van de werkgelegenheid, ook voor de jongeren. Zoals omschreven in onze toekomstvisie staat de “Drimmelense Boer” bekend om het duurzame bedrijf, de gastvrijheid en de bijdrage aan landschap en de natuur. De boer(in) denkt (en doet) graag mee met de gemeente over het aanpakken van de belangrijke opgaven, zoals klimaatadaptatie, energietransitie en circulaire landbouw.
In de dorpen en op de goed bereikbare bedrijventerreinen) krijgen jonge ondernemers de ruimte om hun eigen bedrijf op te zetten. Een mooie combinatie van leren, werken en ontwikkelen zorgen voor een levendige machine, die jong en oud bindt en boeit. Hiervoor zullen bestaande bedrijventerreinen aangepakt worden om te kunnen voldoen aan de huidige wensen van de ondernemers. We willen de bestaande bedrijventerreinen optimaal benutten, voordat we gaan uitbreiden. Bij de bedrijventerreinen Brieltjenspolder en Thijssenweg zien wij mogelijkheden voor uitbreiding. We passen maatwerk toe bij initiatieven voor een nieuwe bedrijvigheid op voormalige agrarische percelen.
Wat gaan we doen?
- We beschermen en versterken een duurzaam en vitaal buitengebied. Nieuwe functies (voorzieningen, sport en, recreatie en niet-agrarische bedrijvigheid) laten we toe, maar niet ten koste van natuur en agrariërs. In het omgevingsplan beschermen we de natuur waar nodig en geven we ruimte aan nieuwe activiteiten waar dat kan.
- We behouden basisvoorzieningen in alle dorpen en meer voorzieningen in de drie grote dorpen (Lage Zwaluwe, Terheijden en Made). Made behoudt daarbij een centrumfunctie.
- We geven horeca en evenementen de ruimte in de centra en op de juiste locaties in het buitengebied. Bij evenementen, vooral buiten de centra, hebben we aandacht voor eventuele overlast naar de omgeving. Hiervoor leggen we afspraken vast voor geluidnormen, aantal evenementen en communicatie met omgeving rondom evenementen. We regelen in het omgevingsplan.
- We borgen dat evenementen, recreatie, horeca en het gebruik van de Biesbosch in de toekomst in goede banen wordt geleid om negatieve effecten te voorkomen.
- We verbeteren het vestigingsklimaat door bestaande bedrijventerreinen te revitaliseren (ook inzet VAB) waar nodig. Hiermee binden we jonge ondernemers aan onze gemeente.
- In het omgevingsplan geven we aan welke bedrijvigheid we op de verschillende bedrijventerreinen en de VAB's passend vinden.
- De Brieltjenspolder en de Thijssenweg zijn lokale bedrijventerreinen, die zich nog verder kunnen ontwikkelen voor met name de lokale ondernemers.
Relatie met: Recreatie en toerisme, Bereikbaarheid, Voorzieningen, Wonen, Agrarische sector, Werk en ondernemen, Landschap, Cultureel erfgoed