Drimmelen, Hooge Zwaluwe, Lage Zwaluwe, Made, Terheijden en Wagenberg zijn trotse dorpen waarin iedereen meedoet, verantwoordelijkheid neemt en ook krijgt. Het dorp is een plek waar iedereen welkom is en waar we elkaar versterken ondanks herkomst of achtergrond. Wij noemen dat samen bouwen aan de toekomst. Uiteraard horen hier ook de inwoners van het buitengebied en onze buurtschappen bij. Inwoners hebben een sleutelrol in het creëren van een mooie, inclusieve en leefbare omgeving. Daarom koesteren wij het Drimmelense ‘ons kent ons’ gevoel. Wanneer mensen uit de wijk samen met elkaar optrekken ontstaan er waardevolle verbindingen. Bewoners weten zelf goed wat er in de buurt speelt en kunnen hierdoor middels bewonersinitiatieven maatwerk leveren in (acute) situaties. Dit draagt bij aan een gezonde en veilige leefomgeving. Onze inwoners zijn tevreden over het leefklimaat in Drimmelen en beoordelen dit dan ook met een 8.
Een plek voor iedereen
We bouwen voor doelgroepen, zoals jongeren, ouderen, zorgbehoevenden. Betaalbare woningen zijn bovendien hard nodig in gemeente Drimmelen. De gemeente is een plek voor iedereen, ook voor jongeren en mensen met een smalle beurs door een breder aanbod aan (nieuwe) woonvormen en meer starterswoningen. Wij experimenteren met nieuwe woonvormen, woningen voor bijzondere doelgroepen of woningen in collectief particulier opdrachtgeverschap.
Per dorp brengen we de woningbouwopgave in beeld. We pakken als gemeente een sturende rol om het juiste aanbod te krijgen aan goedkope (starters)woningen, sociale huur, mantelzorgwoningen en levensloopbestendige woningen. Met deze laatste type woning zorgen we er onder anderen voor dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen, en daarmee een plek voor het leven hebben. Zo richten we ons op de mogelijkheden voor jongeren op onze woningmarkt en op de opvang van de toenemende vergrijzing in de toekomst. We ontwikkelen op een toekomstbestendige en duurzame manier en pakken kansen om bestaande woningen duurzaam, veilig en toekomstbestendig te maken. Dit is het streven in ieder dorp: voor iedereen een geschikte woning én voldoende (basis)voorzieningen.
Nieuwe woningen realiseren we bij voorkeur aan de randen van de dorpen of op inbreidingslocaties. Maar ook in het buitengebied kijken we naar kansen, zoals bij vrijkomende agrarische bedrijven (VAB’s). Uitbreiding van het aantal woningen in het buitengebied is nodig om te kunnen voldoen aan woningbehoefte. Woningen realiseren we bij voorkeur niet op gronden met meer dan een agrarische waarde (natuur en rust beschermen). De gemeente neemt hierin een sturende rol.
Het is noodzakelijk om minimaal 100 woningen per jaar te bouwen om te kunnen voorzien in de woonbehoefte van onze inwoners. De aantrekkingskracht van onze gemeente voor inwoners van buiten is eveneens groot. Dat is ook logisch gelet op onze centrale ligging ten opzichte van water/natuur en de grote steden en plekken waar grootschalige werkgelegenheid geboden wordt. Gemeente Drimmelen heeft een goede ontsluiting met de Rijkswegen A59 en A16 in de directe nabijheid. Bij de ambitie van 1.500 woningen ontstaat er ook meer ruimte om te kiezen voor een juiste invulling van de woningvoorraad op langere termijn. De aantallen en de verdeling over de dorpen zijn niet in beton gegoten en een vertaling van de daadwerkelijke programmering laten we via het programma wonen verlopen. De kansrijke gebieden die aangewezen zijn op de kaart hebben dezelfde status als de stedelijke (zoek) gebieden in de voormalige structuurvisie. Een aanwijzing betekent niet dat er gebouwd gaat worden maar wel dat dit hier tot de mogelijkheden kan behoren, waarbij een goede invulling van het woonprogramma en een kwaliteitswaarborging in het gebied vereist is.
Gemeente Drimmelen biedt daarnaast ruimte voor duurzame, natuurinclusieve wooninitiatieven. De gemeente faciliteert en ondersteunt dergelijke initiatieven vanuit onze inwoners.
Inclusiviteit
De gemeente Drimmelen heeft inclusie en toegankelijkheid hoog in het vaandel staan. We vinden het belangrijk dat iedere inwoner, ongeacht leeftijd, afkomst, sociale klasse of beperking, kan deelnemen aan de (fysieke) samenleving. Dit geven we vorm in het Manifest: Iedereen doet mee! . We streven naar een echte inclusieve gemeente, voor mensen met en zonder handicap, beperking of kwetsbaarheid. We betrekken daarom ook mensen met een beperking (of een vertegenwoordiging daarvan) bij het bedenken en uitvoeren van onze plannen.
Veiligheid en gezondheid integraal
Er is voldoende groen en ruimte om te sporten, bewegen en spelen in de wijk. Mensen worden gestimuleerd om zich met de fiets of lopend te verplaatsen door (en tussen) de verschillende dorpen. Er is ruimte om elkaar te ontmoeten, de leefomgeving is toegankelijk en veilig voor alle inwoners. We zetten in op een inclusieve samenleving door álle inwoners te stimuleren om actief deel te nemen aan de maatschappij (ontmoeting, cultuur, sport en participatie). In het kader van inclusiviteit faciliteren we de mogelijkheid om onder anderen te recreëren en te sporten voor inwoners met een beperking. We proberen de vraag naar zorg te verminderen, waarbij de nadruk ligt op preventie en het vroeg signaleren van problemen.
We tonen ambitie op het gebied van de gezonde leefomgeving en werken naar een gemeente waarin we overal minimaal voldoen aan de wettelijke (milieu)normen. Hiervoor werken we de komende jaren uit welke maatregelen er nodig zijn en laten deze landen in regels in het omgevingsplan. Hierbij richten we het beleid niet alleen op het verminderen van milieueffecten, zoals geluid- of geurhinder, maar ook het faciliteren van gezond gedrag in het kader van gezondheidsbescherming en gezondheidsbevordering. Bij nieuwe ontwikkelingen nemen we veiligheid en gezondheid integraal mee in de keuzes die we maken. Bij vrijkomende agrarische bedrijfslocaties (VAB's) hebben we extra aandacht voor het voorkomen van leegstand, verloedering maar ook ondermijning. Nieuwe woningen op deze locaties door transformatie dienen te passen binnen de landschappelijke waarden en de activiteiten in de omgeving, zodat de bestaande gebruikers niet gehinderd worden. Hiermee nemen we het thema veiligheid bij beslissingen over de leefomgeving mee in de afweging van belangen.
Wat gaan we doen?
- Tot aan 2030 bouwen we zo’n 150 woningen per jaar. Deze komen in alle dorpen, met behoud van identiteit, natuur in het buitengebied en groenvoorzieningen in de dorpen. We gaan/zijn aan de slag met woningbouwprojecten in de dorpen, waarbij we per dorp het volgende beeld voor ogen hebben.
In het dorp | Aantallen nieuwbouwwoningen (ambitie) tot 2030Â |
Drimmelen | 20 |
Hooge Zwaluwe | 75 |
Lage Zwaluwe | 150 |
Made | 600 |
Terheijden | 280 |
Wagenberg | 100 |
Kansrijke locaties | 275 |
Totaal | 1.500 nieuwe woningen |
- We stellen een programma Wonen op om kwalitatief invulling te geven aan het woningbouwprogramma. We monitoren aan de hand van onze woningbouwbehoefte, de woningbouwprojecten, planning en voortgang. Dit programma is de opvolger van onze woonvisie en actualiseren we regelmatig.
- Veel woningbouwlocaties zijn al in beeld, zoals de uitbreidingslocaties uit de vastgestelde aanvulling structuurvisie van juni 2020. Voor een aantal dorpen en verdere toekomst ligt hier nog een opgave. We zien een aantal locaties als kansrijke woningbouwlocaties, die (in de toekomst) nader verkend worden en met de omwonenden en andere belanghebbenden besproken. De markers op de kaart geven de locaties (globaal) weer:
- In Drimmelen wordt een drietal locaties in de omgevingsvisie in beeld gebracht als kansrijke woningbouwlocaties. Dit zijn uitbreidingslocaties die eerder in beeld zijn geweest in het kader van de aanvulling structuurvisie. We onderzoeken eerst of de zgn. landtongen bij de haven in aanmerking komen voor het invullen van behoefte naar betaalbare woningen. Indien kansrijk, is dit een voldoende ruime invulling voor de woningbehoefte in het dorp Drimmelen.
- In Wagenberg is bij de aanvulling structuurvisie een locatie toegevoegd. Naast lopende woningbouwinitiatieven kunnen initiatieven aan de westrand van het dorp en bij Zuidveren, Kerkstraat en Hofstad een bijdrage leveren aan de woningbouwambities.
- Voor Hooge Zwaluwe is aangegeven dat bij het opstellen van de omgevingsvisie een aanpak zou worden bepaald naar (een) nieuwe woningbouwlocatie(s). Aan de randen van het dorp en in het centrum zien we mogelijkheden Het gaat hierbij om locaties ten noord-westen, ten zuiden en centraal in het dorp. Nadere uitwerking wordt opgepakt met vertegenwoordigers en inwoners van het dorp.
- In Lage Zwaluwe wordt ingezet op mogelijkheden op inbreidingslocaties.
- In zowel Made als Terheijden zijn in het kader van de aanvulling structuurvisie een aantal locaties aangewezen. We zien voor zowel Made als Terheijden nog aanvullende mogelijkheden voor gefaseerde invulling met woningbouw, wetende dat de woningbehoefte hoog is en er verschillende uitdagingen en beperkingen liggen. Gedacht wordt aan respectievelijk delen van het gebied tussen A59, Molenstraat en N285 in Terheijden en Made Noord-West.
- We hebben aandacht voor participatie bij onderzoek en uitwerking van kansrijke woningbouwlocaties.
- We sturen actief op het type woningen, dat wordt gebouwd per project en per dorp/locatie en gaan uit van de mogelijkheden in een dorp. Hierbij staan we open voor nieuwe woonvormen en nieuwe vormen van duurzaam bouwen. In het omgevingsplan stellen we regels op voor duurzaam bouwen.
- We geven ruimte aan mantelzorgwoningen binnen de regels van het omgevingsplan.
- We organiseren en stimuleren initiatieven die saamhorigheid vergroten en groepen, die soms moeite hebben om mee te doen, betrekken in onze maatschappij.
- We creëren centrale ontmoetingsplekken voor jong en oud zowel in de buitenlucht als binnen. Denk bijvoorbeeld aan pluktuinen, beweegroutes en huiskamers (in de kernen). Dit doen we als gemeente, maar vragen we ook aan ontwikkelende partijen en onze inwoners.
- Samen met o.a. de GGD zetten we ons in om de gezondheid van onze inwoners te beschermen en te verbeteren. Daarmee proberen we de vraag naar zorg te verminderen. De nadruk ligt op preventie en het vroeg signaleren van problemen. We werken actief samen met de huisartsen, zorg- en welzijnsorganisaties, GGD en andere organisaties om onze ambities te halen en scherp te houden.
- Samen met de GGD stellen we de normen op die wij hanteren in de verschillende gebieden van onze gemeente op het gebied van geluid, luchtkwaliteit, stikstof etc. Deze normen nemen we op in het omgevingsplan.
- We zorgen voor een goede verbinding en bereikbaarheid voor de voetgangers en de fietsers binnen en tussen onze dorpen en geven hiervoor uitvoering het plan prioritaire voetpaden. Met de provincie spannen we ons in voor een snelfietsroute langs de de N285. De N285 of een parallelstructuur dient ook gebruikt te kunnen worden door tractoren. Dit ter ontlasting van de dorpen Wagenberg en Terheijden.
- We borgen een toegankelijke en gezonde leefomgeving met voldoende faciliteiten.
Relatie met: Wonen, Voorzieningen, Samenleving, Gezondheid, Milieu, Bereikbaarheid, Dorpsgericht werken/gemeenschapszin, DNA van Drimmelen