Het thema gezondheid gaat over veel verschillende zaken. Om gezond te leven zijn er allerlei dingen die we zelf kunnen doen, zoals gezonde voeding, voldoende slaap en hygiëne. Als we het hebben over gezondheid binnen de omgevingsvisie, dan praten we juist over de delen die zich buiten afspelen.
Wat is gezondheid?
Het thema gezondheid gaat over veel verschillende zaken. Om gezond te leven zijn er allerlei dingen die we zelf kunnen doen, zoals gezonde voeding, voldoende slaap en hygiëne. Als we het hebben over gezondheid binnen de omgevingsvisie, dan praten we juist over de delen die zich buiten afspelen. Denk daarbij aan spelen, sporten, bewegen en ontmoeten. Hiervoor is voldoende ruimte buiten nodig, bijvoorbeeld in parken en het buitengebied. Ook goede zorg, lekker in je vel zitten en mee kunnen doen hoort hierbij. Onderdelen zoals frisse lucht en schoon water gaan we op in bij het thema milieu.
Waar staan we nu?
Inwoners van gemeente Drimmelen worden steeds bewuster van het thema gezondheid. Dit kwam ook als resultaat uit de digibijeenkomsten. We vinden het belangrijk dat een gezonde leefstijl van de jeugd, volwassenen, ouderen en kwetsbare inwoners wordt gestimuleerd, terwijl ongezonde leefstijlen zoals roken, alcohol- en drugsgebruik worden tegengegaan.
In gemeente Drimmelen is er voldoende ruimte is om te spelen, bewegen en ontmoeten. In de dorpen Made, Terheijden, Drimmelen, Wagenberg, Hooge Zwaluwe en Lage Zwaluwe is de omgeving al fijn om te bewegen en ontmoeten. Ook zijn er hier voldoende speelplekken voor kinderen van verschillende leeftijden. In het buitengebied hebben we veel ruimte, maar kan er nog niet goed gesport of gespeeld worden op een veilige manier. Dit komt bijvoorbeeld door sluipverkeer dat hard over onze wegen rijdt.
In onze gemeente is sprake van een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen. Iedereen heeft gelijke kansen om te voorzien in basisbehoeften, het eigen leven in te richten, te ontwikkelen in (school)carrière en om deel te nemen in de buurt.
Wat komt er op ons af?
Er is een aantal ontwikkelingen dat op ons af komt en die invloed hebben op het thema gezondheid. We hebben het dan over langer thuis wonen, ‘positieve gezondheid’ en mantelzorg. Per ontwikkeling leggen we kort uit wat het inhoudt en waarom het invloed heeft.
- Langer thuis wonen: Er komen steeds meer ouderen in onze gemeente. Ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dat betekent dat er soms wel aanpassingen nodig zijn, bijvoorbeeld met advies van een wooncoach kunnen we daar oplossingen voor vinden.
- Positieve gezondheid: Zorg gaat vaak over het beter maken van mensen als ze ziek zijn. Positieve gezondheid gaat over het voorkomen van problemen (preventie). Het gaat over het idee dat gezondheid 6 kanten kent: lichaam, mentaal, idealen proberen te halen, genieten en gelukkig zijn, meedoen en dagelijkse dingen kunnen doen. Als je op een of meer van die 6 kanten je beter voelt, dan gaat het daardoor ook op de andere kanten beter. Positieve gezondheid heeft invloed op hoe we met zorg omgaan, als we niet alleen aandacht hebben voor de zieken, maar juist zorgen dat al onze bewoners zich beter voelen op de verschillende kanten van positieve gezondheid.
- Mantelzorg: Mantelzorg is de zorg en ondersteuning die partners, kinderen, familie, vrienden en andere bekenden aan een naaste verlenen. Dit doen mensen vaak vrijwillig en onbetaald. Mantelzorg kost mensen veel energie en moet vaak gebeuren naast opleiding, werk of hobby’s. Het kan dus een fijne oplossing zijn voor de persoon die zorg nodig heeft, maar we moeten oppassen dat de mantelzorger (die de zorg verleent) onvoldoende steun krijgt.
Hoe zien we de toekomst van gezondheid?
De dorpen in gemeente Drimmelen willen we zo inrichten dat ze uitdagen tot bewegen en ontmoeten. In gemeente Drimmelen vinden we het belangrijk dat er voldoende plekken zijn om te sporten, bewegen en ontmoeten. In de dorpen Made, Terheijden, Drimmelen, Hooge Zwaluwe, Lage Zwaluwe en Wagenberg willen we dit verbeteren, bijvoorbeeld door speelplekken te maken in het groen. Daarnaast willen we in het buitengebied meer mogelijkheden om te bewegen, zoals veilige wandel- en fietspaden. Bij de inrichting van de openbare ruimte wordt zowel bij publieke als private initiatieven de toegankelijkheid voor alle doelgroepen, ook voor de jeugd, belangrijk gevonden.
Net als nu blijven bewoners in de toekomst naar elkaar omkijken. Vrijwilligerswerk en mantelzorg worden gestimuleerd, en waar nodig biedt gemeente Drimmelen passende ondersteuning aan inwoners die zich niet of onvoldoende zelfstandig kunnen redden. Daarbij is het belangrijk om zorg goed te organiseren en het betaalbaar te houden. Gezamenlijk met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties wordt gekeken naar het betaalbaar houden van de zorg en het bieden van zorg op maat. Op het gebied van zorg en ondersteuning werken het sociale en ruimtelijke domein binnen de gemeentelijke organisatie steeds meer en beter samen.
Ouderen en andere inwoners die hulp nodig hebben moeten (langer) zelfstandig zijn. De gemeente zet daarom in op gecentraliseerde wooncomplexen en levensloopbestendige woningen en het creëren van centrale ontmoetingsplekken in gebouwen en de openbare ruimte. Wij besteden ook aandacht aan de digitale bereikbaarheid waar die voor senioren mogelijk problematisch kan zijn.
Ten slotte willen we eenzaamheid en kwetsbaarheid terugdringen en geluk vergroten en de ondersteuning hiervan verbeteren. Eenzaamheid raakt niet alleen ouderen maar ook andere groepen in de gemeente, zoals mensen met psychische problemen, migranten, jongeren, gezinnen die in armoede leven of mensen die zonder werk thuis zitten.
Relatie met: Recreatie en toerisme, wonen, bereikbaarheid, samenleving, voorzieningen, Groene omgeving, Samen bouwen aan de gezonde toekomst, Levendige dorpen, Toekomstbestendige gemeente