Onze gemeente biedt veel mogelijkheden op het gebied van recreatie. Onder recreatie verstaan we alle mogelijkheden voor eigen inwoners om hun vrije tijd te besteden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van sport of cultuur, maar ook via wandelen, fietsen en varen.
Wat is recreatie en toerisme?
Onze gemeente biedt veel mogelijkheden op het gebied van recreatie. Nog niet al die mogelijkheden worden tot nu toe optimaal benut. We kunnen en moeten nog meer inzetten op projecten die toerisme en recreatie ondersteunen. Onderstaand beschrijven we hoe we dat doen.
Onder recreatie verstaan we alle mogelijkheden voor eigen inwoners om hun vrije tijd te besteden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van sport of cultuur, maar ook via wandelen en varen. Onder toerisme verstaan we mensen die niet in de gemeente Drimmelen wonen, maar er wel naartoe gaan om hun vrije tijd te besteden.
Waar staan we nu?
In onze gemeente komen veel vormen van recreatie voor. Met de ligging van de Biesbosch aan de noordkant van de Amer hebben we op het gebied van recreatie en toerisme een grote publiekstrekker in onze gemeente. Naast het natuurschoon in de Biesbosch biedt de Amer recreatiemogelijkheden op het water. Verder is het buitengebied een aantrekkelijke plek voor dagrecreatie in de vorm van wandelen of fietsen door de polders.
Daarnaast liggen er allerlei sportvoorzieningen in onze dorpen. Denk aan tennisbanen, zwembaden, voetbalvelden en sporthallen. Samen met speeltuintjes zijn deze voorzieningen de belangrijke plekken voor dagelijkse ontspanning van onze bewoners. Ook worden er jaarlijks veel evenementen georganiseerd in de gemeente. Deze evenementen zorgen voor betrokkenheid en een sterke sociale cohesie. Evenementen hebben ook een belangrijke rol in de lokale economie en zijn bepalend voor het imago van onze gemeente. Enkele grote evenementen zoals de Top 100 Made, Sensation Waailand en Power Weekend zorgen voor veel bezoekers (samen 32.000 gasten in 2017).
Elk dorp kent eigen sterktes op het gebied van toerisme en recreatie. Drimmelen is de belangrijkste verbinding met de Biesbosch, vanuit Drimmelen brengen veel toeristen en recreanten een bezoekje aan het natuurgebied. Het havengebied (de oude haven en de nieuwe haven) vormen het hart van het toeristisch aanbod van het dorp, of zelfs van de gemeente. Made vormt het inkoopcentrum van de gemeente. Made heeft een groot en divers winkelaanbod, maar kampt momenteel met leegstand. Het dorp heeft ook een regionale functie voor inkopen. Terheijden heeft vooral een aantrekkelijk aanbod voor fietsers en wandelaars. Er zijn diverse (dag)horecazaken, een fietspont over de Mark naar de Haagse Beemden en er zijn wandel- en fietsroutes. De Kleine Schans (en daarmee het verhaal van de Zuiderwaterlinie) vormt een belangrijke bezienswaardigheid. Verder zijn er de molen en de haven. Het buitengebied van Drimmelen herbergt vele producenten van (landbouw)producten. De voedselproductie tekent het landschap in de polder en er zijn diverse verkooppunten (aan huis) voor streekproducten. In de gemeente ligt een wandel- en fietsknooppuntennetwerk dat voert langs bezienswaardigheden, dorpen, horeca, rustplekken en vergezichten.
Wat komt er ons af?
Een kenmerk van het thema recreatie en toerisme is dat ontwikkelingen snel gaan. Er is door de vergrijzing en de welvaart een steeds grotere groep mensen die tijd heeft om te recreëren. De sector groeit en is sterk afhankelijk van de ruimte die mensen hebben om geld uit te geven aan leuke dingen. De vraag naar duurzame vormen van recreatie en toerisme en ‘groene vakanties’ neemt toe. Door onze ligging aan de Biesbosch en ons landelijke karakter dichtbij de Randstad is recreatie een kansrijke sector.
Bij intensieve recreatie komen er steeds meer mensen om te recreëren, dat zien we bijvoorbeeld in de Biesbosch. Dit kan een grote invloed hebben op de natuur in het gebied en zelfs de kwaliteit van dit unieke natuurgebied onder druk zetten. Daarnaast zien we meer recreatieve activiteiten plaatsvinden in ons buitengebied. Dit kan zorgen voor spanningen tussen de recreatie- en de agrarische sector, maar kan ook zeker voor een meerwaarde zorgen. Deze meerwaarde zien we graag ontstaan en ook de agrariërs (visie ZLTO) zien hier kansen.
In het algemeen zien we ook dat bedrijven steeds meer zoeken naar unieke concepten of nieuwe ideeën. Daarmee proberen bedrijven zich te onderscheiden van anderen. Er is bijvoorbeeld een groeiende vraag naar verblijfsrecreatie. Ook zien we meer totaalconcepten ontstaan, wat ervoor kan zorgen dat grenzen tussen sectoren/activiteiten minder worden. Voor dit laatste is een goed ontwikkeld netwerk van recreatie nodig.
Hoe zien we de toekomst van recreatie en toerisme?
Recreatie en toerisme willen we verder versterken in onze gemeente. We kunnen nog meer inzetten op projecten die toerisme en recreatie ondersteunen, zoals het aanleggen en verbeteren van fiets- en wandelpaden. Er moeten goede, veilige en bewegwijzerde (historische) fiets- en wandelpaden komen tussen de parels (onder andere de jachthavens en Nationaal Park de Biesbosch) van de gemeente om het netwerk logischer te maken. Hier ontstaat een sterke link met het thema bereikbaarheid. Onder dit thema zijn opgaven opgenomen voor het verder vergroten van de mogelijkheden tot recreatie, het versterken van de fiets- en wandelbereikbaarheid en het goed bereikbaar houden van de gemeente. De ZLTO denkt graag mee over de mogelijkheden voor de aanleg van meer fiets- en wandelpaden in het buitengebied.
We stimuleren de ontwikkeling van unieke/bijzondere overnachtingsplaatsen om de bestaande dagrecreatie te verbreden naar verblijfsrecreatie. Unieke concepten die een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van het recreatienetwerk verwelkomen we graag in onze gemeente. Voorwaarde hierbij is wel dat deze concepten moeten passen in de omgeving.
De jachthavens in Lage Zwaluwe en Drimmelen bieden mogelijkheden voor watergebonden recreatie en gelden als toegangspoort tot de Biesbosch. De directe omgeving van deze havens is ideaal voor recreanten die verblijven in chalets, bungalows of gebruik maken van kampeerplekken. De havens kunnen verdere aantrekkelijk gemaakt worden door de aanleg van een voetpad.
Recreatie kan nog verder versterkt worden door vrijgekomen agrarische bebouwing te hergebruiken. Hierbij bestaan win-winkansen; de vrijgekomen gebouwen verloederen niet en worden ook nog eens gebruik voor de versterking van het gebied. Niet alle gebouwen zullen kunnen worden hergebruikt. Hiervoor moeten andere oplossingen gezocht worden.
Bij de ontwikkelingen vinden we het belangrijk dat de rust en natuur in het gebied beschermd wordt. We zoeken naar de balans tussen recreatie, agrarisch gebruik en natuur, en daarom scheppen we belangrijke kaders tot waar of wanneer ontwikkelingen mogelijk zijn. Dit kan door middel van regels in het omgevingsplan. Binnen die kaders is het mogelijk om recreatie en toerisme te versterken.
Relatie met: Voorzieningen, Wonen, Groene omgeving, Werken en ondernemen, Cultureel erfgoed, Landschap, Onze blauw-groene motor, Levendige dorpen