De samenleving van onze gemeente zijn alle inwoners van de gemeente Drimmelen. Hooge Zwaluwe, Lage Zwaluwe, Made, Terheijden, Drimmelen en Wagenberg zijn trotste dorpen waarin iedereen meedoet, verantwoordelijkheid neemt en ook krijgt.
Wat is de samenleving?
Onder samenleving verstaan wij een groep mensen die op enige wijze met elkaar in verbinding staan door interactie. In onze gemeente zijn dit alle inwoners van de gemeente Drimmelen.
Waar staan we nu?
In onze gemeente is sprake van een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen. Iedereen heeft gelijke kansen om te voorzien in basisbehoeften, het eigen leven in te richten, te ontwikkelen in (school)carrière en om deel te nemen in de buurt.
Wat komt er op ons af?
Ontwikkelingen zoals globalisering, flexibilisering, verduurzaming, technologisering en snelle informatisering zorgen ervoor dat de samenleving als complex en onvoorspelbaar ervaren kan worden. Een complexer wordende samenleving vraagt meer vaardigheden, zelfredzaamheid en eigen regie van inwoners. Niet iedereen kan deze ontwikkelingen volledig bijbenen. Het vergrootte beroep op zelfredzaamheid zorgt ervoor dat de vraag naar zorg binnen het eigen netwerk en daarbuiten stijgt. Bovendien brengt de toenemende vergrijzing, ontgroening en individualisering het risico van eenzaamheid met zich mee.
Hoe zien we de toekomst van de samenleving?
Drimmelen, Hooge Zwaluwe, Lage Zwaluwe, Made, Terheijden en Wagenberg zijn trotse dorpen waarin iedereen meedoet, verantwoordelijkheid neemt en ook krijgt. Het dorp is een plek waar iedereen welkom is en waar we elkaar versterken ondanks herkomst of achtergrond. In populaire termen heet dat een ‘inclusieve’ gemeente; wij noemen dat samen bouwen aan de toekomst. In gemeente Drimmelen kennen we elkaar en kijken we naar elkaar om. Dit is een krachtige eigenschap die in de toekomst alleen maar belangrijker wordt.
Inwoners hebben een sleutelrol in het creëren van een mooie, inclusieve en leefbare omgeving. Daarom koesteren wij het Drimmelense ‘ons kent ons’ gevoel. Wanneer mensen uit de wijk samen met elkaar optrekken ontstaan er waardevolle verbindingen. Bewoners weten zelf goed wat er in de buurt speelt en kunnen hierdoor middels bewonersinitiatieven maatwerk. Ook stimuleert en organiseert de gemeente initiatieven die de saamhorigheid vergroten en waar mogelijk lastig participerende groepen betrekken in de maatschappij. De gemeente biedt tevens inzicht in lopende initiatieven en benut de kracht van bestaande netwerken en buurtschappen. En zo stimuleren en faciliteren we de initiatieven uit de maatschappij.
Relatie met: Gezondheid, voorzieningen, DNA van Drimmelen, Dorpsgericht werken, Levendige dorpen, Samen bouwen aan de gezonde toekomst