In dit thema hebben we het over werken, ondernemerschap en de aantrekkingskracht voor bedrijven om zich te vestigen in de gemeente Drimmelen. Deze aantrekkingskracht noemen we ook wel vestigingsklimaat. We kijken bij werken en ondernemen zowel naar de bedrijventerreinen als andere plekken in de gemeente.
Wat is werken en ondernemen?
Werken en ondernemen kan breed opgevat worden. We hebben het hier over niet alleen werkgelegenheid, dus de vraag of er voldoende werk is binnen de gemeente of dichtbij. Het gaat ook over de sectoren waarin deze werkgelegenheid te vinden is. En het gaat over de aantrekkelijkheid van onze gemeente voor specifieke vormen van werkgelegenheid. Die aantrekkelijkheid heet ook wel vestigingsklimaat en wordt bepaald door onder andere de bereikbaarheid van onze gemeente, het opleidingsniveau van bewoners en regels die wij stellen.
Waar staan we nu?
Binnen onze gemeente liggen 8 bedrijventerreinen, Ieder dorp heeft een klein lokaal bedrijventerrein. De meeste bedrijfsvestigingen binnen onze gemeente zijn in de zakelijke dienstverlening, landbouw, detailhandel en bouw te vinden. Agrarische bedrijven zien we vooral in het buitengebied. Een deel van de bedrijven in onze gemeente heeft zich verenigd in de ondernemersvereniging ‘Bedrijven Netwerk Drimmelen’. Wat betreft de bereikbaarheid zijn de terreinen in de gemeente Drimmelen soms alleen toegankelijk via het dorp waar het terrein is gevestigd, met uitzondering van Brieltjenspolder welke goed bereikbaar is vanaf de A59. De grote bedrijventerreinen liggen net buiten de gemeente (in Moerdijk, Oosterhout, Breda en Geertruidenberg).
Hoewel de werkgelegenheid op het gebied van toerisme in de Biesboschregio (Dordrecht, Drimmelen, Geertruidenberg, Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht, Sliedrecht en Werkendam) in het afgelopen decennium is gedaald, heeft deze sector in gemeente Drimmelen naar verhouding gemiddeld in de regio de meeste werkgelegenheid. Binnen onze gemeente is werk voor ongeveer de helft van de beroepsbevolking.
Wij zijn duidelijk anders dan de ons omringende gemeenten op het gebied van bedrijventerreinen en dit willen we graag zo houden, gezien ons blauwgroene imago. Dat betekent niet dat bedrijven niet welkom zijn. De ruimte op bedrijventerreinen is bedoeld voor uitplaatsing van bedrijven uit de dorpen, groei van lokale bedrijven en voor starters in de gemeente. Voor de vestiging van grote bedrijven of bedrijven die niet meer op onze bedrijventerreinen passen, werken wij samen met de regio Amerstreek en de Regio West Brabant om een geschikte locatie te vinden.
Daarnaast streven wij naar kwaliteitsverbetering, optimale benutting en bereikbaarheid en goede landschappelijke inpassing van onze terreinen. Revitalisering van bedrijventerreinen gaat vóór uitbreiding. Uitbreiding moet altijd in regionaal verband bestudeerd worden.
Wat komt er op ons af?
In onze gemeente is sprake van enige leegstand van bedrijven. Een groot deel van deze leegstand betreft panden die in particulier bezit zijn. Als gemeente hebben we geen invloed op de invulling van deze panden. Leegstand is tekenend voor deze tijd waarin door digitalisering ons dagelijks leven verandert. Veel producten (boeken, kleding en boodschappen) kunnen via internet besteld worden. Dit soort digitalisering leidt tot minder winkels en meer behoefte aan logistiek. Hierdoor verandert ook het gebruik van voorzieningen. De dienstverlening door banken, maar ook door de gemeente verandert ook door deze digitalisering. Dit kan leiden tot leegstand van kantoorgebouwen. Leegstaande gebouwen vereisen een nieuw invulling om negatieve effecten op de gezondheid en veiligheid van de fysieke leefomgeving te voorkomen.
Een andere trend die op ons afkomt is de toenemende vraag naar de consument om duurzame producten/diensten of een intensiever bezoek aan bedrijven die op maatschappelijke verantwoorde wijze werken.
Hoe zien we de toekomst van werken en ondernemen?
Ondernemerschap en bedrijvigheid in onze gemeente willen we behouden en versterken. Hiermee draagt onze lokale economie bij aan een fijn woon- en werkklimaat. Samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties zetten we ons allereerst in voor een het behouden en versterken van het vestigingsklimaat, duurzaam ondernemerschap en het benutten van kansen. Daarbij krijgen jonge ondernemers de ruimte om een eigen bedrijf op te starten. We benutten onze bestaande bedrijventerreinen hierbij optimaal en passen maatwerk toe voor het gebruik van voormalig agrarische percelen. Voor de Brieltjenspolder en de Thijssenweg zien we uitbreidingsmogelijkheden.
Maatschappelijke ontwikkelingen als digitalisering en een vraag naar duurzame producten kunnen en gaan we niet sturen. De samenleving en de markt is hierin leidend. We willen wel ruimte bieden aan bedrijven om op ontwikkelingen in te spelen. Daarbij stellen we de voorwaarde dat nieuwe ontwikkelingen niet mogen leiden tot grote nadelige effecten op het milieu, de omgeving of het landschap. Waar nodig nemen we maatregelen of stellen we regels om deze voorwaarde na te (laten) leven.
Wij zien recreatie als de kurk van onze economie. Wij gaan de landelijke bekendheid van de Biesbosch nadrukkelijker als unique selling point benutten om onze eigen bekendheid te vergroten. Daarom verdienen recreatie en toerisme met name in Drimmelen en in Lage Zwaluwe alle mogelijke ondersteuning. Ook in de andere dorpen en het buitengebied zullen wij initiatieven waar mogelijk faciliteren. Dit doen wij door in al onze uitingen de blauwgroene gemeente te benadrukken en ruimte te bieden voor groen-recreatieve initiatieven. Kleinschalige initiatieven passen het beste bij ons karakter, maar er is wel behoefte aan faciliteiten om recreanten langer dan een dag vast te houden. In het buitengebied houden we de landschappelijke waarden in stand of versterken we die met nieuwe recreatieve initiatieven.
Een kwalitatief hoogstaand Biesbosch bezoekerscentrum is cruciaal voor het vervullen van de poort naar de Biesbosch (De havens van Lage Zwaluwe en Drimmelen). Wij gaan onze poortfunctie benadrukken en uitbouwen door de ontwikkeling van de havens van Lage Zwaluwe en Drimmelen en door duidelijke borden en routes vanaf de snelwegen. Om de Biesbosch bereikbaarder te maken, zetten wij ons in voor verbetering van het vervoer in de zomer, zowel naar de havens als vervoer over water. Het belevingsgevoel van de Biesbosch moet in de havens beginnen. Vergroening en meer faciliteiten voor beweging zijn hierbij noodzakelijk.
Ook voor leegstand geldt dat we dit waar mogelijk willen verminderen en voorkomen. We willen ruimte bieden aan nieuwe invullingen van leegstaand vastgoed. De aantrekkelijkheid en de economische vitaliteit van het centrumgebied moet worden versterkt waardoor bezoekers langer in het centrumgebied verblijven. In Made wordt ervoor gezorgd dat winkels zoveel mogelijk bij elkaar aan de Marktstraat gelegen zijn, zodat deze gemakkelijk bezocht kunnen worden door onze inwoners. Hier zijn (permanente) woningen daarom niet wenselijk als oplossing voor de leegstand. Onder het thema voorzieningen is uitgelegd dat winkels en voorzieningen geconcentreerd moeten worden. Dit zorgt voor een goede bereikbaarheid.
Onder het thema Energie hebben we aangegeven dat er een grote opgave voor onze gemeente bestaat om over te stappen op duurzame energie. Ook voor bedrijven en ondernemers bestaan er op dit vlak grote uitdagingen. De energie moet zo duurzaam mogelijk worden opgewekt en er moet worden bespaard. Bedrijven en ondernemers gaan ook zo duurzaam mogelijk handelen. Dit betekent dat er wordt gelet op het soort en de hoeveelheid van de te gebruiken materialen. Het gebruik van grondstoffen moet geminimaliseerd worden en hergebruik moet gemaximaliseerd worden.
Relatie met: Recreatie en toerisme, voorzieningen, energie, bereikbaarheid, agrarische sector, milieu, Samen bouwen aan de gezonde toekomst, Levendige dorpen, Toekomstbestendige gemeente, Onze blauw-groene motor