Terheijden heeft ongeveer 6.300 inwoners en is na Made het grootste dorp van de gemeente Drimmelen. Terheijden heeft een aangenaam woon, werk en verblijfsklimaat. Binnen de gemeente Drimmelen is het voorzieningenniveau in de dorpen Made en Terheijden het grootst. Commerciële voorzieningen, zoals detailhandel en horeca zijn in Terheijden geconcentreerd aan de Raadhuisstraat en de Hoofdstraat, langs het dorpslint.
Historische situatie
Om inwoners te beschermen tegen het hoge water worden er in gebieden dijken aangelegd, hierdoor ontstaan ook polders. Polder de Grote Waard (later Emiliapolder), de Nieuw Zwaluwse Polder en de Zonzeelsepolder zijn - rondom halverwege de 16e eeuw - de eerste dijken die als bouw- en grasland worden gebruikt. Het bebouwingspatroon is als dorpslint ontstaan langs de centrale dorpsstraten: de Hoofdstraat, Raadhuisstraat en Molenstraat. In de tweede helft van de 20e eeuw heeft het dorp een sterke groei doorgemaakt. Daarbij is de eeuwenlange traditie van organische groei van het dorp geëindigd en is rondom de oude structuren planmatige woningbouw ontwikkeld. Twee kilometer buiten het dorp bevinden zich de Linie van de Munnikenhof, de Kleine Schans en de Spinolaschans, die herinneren aan de strategische (militaire) ligging van Terheijden.
Huidige situatie
Terheijden heeft ongeveer 6.300 inwoners en is na Made het grootste dorp van de gemeente Drimmelen. Terheijden heeft een aangenaam woon, werk en verblijfsklimaat.
Binnen de gemeente Drimmelen is het voorzieningenniveau in de dorpen Made en Terheijden het grootst. Commerciële voorzieningen, zoals detailhandel en horeca zijn in Terheijden geconcentreerd aan de Raadhuisstraat, Polderstraat en de Hoofdstraat. Maatschappelijke voorzieningen zijn daarentegen meer gelegen in de woonwijken. Terheijden heeft een sport en evenementencentrum (de Cour), drie basisscholen en diverse zorgcentra (o.a. woonzorgcentrum Antonius Abt). Bijzonder is het ruim opgezette zorgcluster aan de Zeggelaan waar onder meer mensen met een verstandelijke beperking gehuisvest zijn. Op het gebied van sport en recreatie heeft Terheijden diverse voorzieningen, waaronder een voetbal- en tennisvereniging en een zwembad.
Bedrijventerrein Het Spijk, aan de zuidelijke entree van Terheijden, bestaat uit een mix van woningen en bedrijven. Het terrein is in ontwikkeling in het kader van herstructurering. Aan de noordzijde van het dorp is ook een klein verouderd bedrijventerrein Gagelveld aanwezig.
Naast de genoemde voorzieningen en bedrijvigheid is Terheijden vooral een woonkern. Het dorp biedt een gevarieerd woon- en leefklimaat. Het merendeel van de woningen betreft grondgebonden eengezinswoningen, maar ook gestapelde woningen komen voor. Boven enkele winkels en een basisschool met bibliotheek wordt gewoond. In de woongebieden komen verspreid enkele kleinschalige appartementencomplexen voor. De historische lintbebouwing binnen het huidige dorp is nog altijd de bepalende ruimtelijke en functionele ‘ruggengraat’, de zogenaamde hoofdstructuur van het dorp. In het dorpslint staat veel historische bebouwing waaronder ook een aantal gemeentelijke en rijksmonumenten, zoals de molen en de twee kerken met het dorpsplein.
De bereikbaarheid van het dorp is zeer goed, het ligt vlakbij afrit 31 van de A59 en aan de N285 richting Breda. Met de aanleg van deze provinciale weg om het dorp heen is veel van het doorgaande verkeer uit het dorp geweerd. Er is een goede busverbinding. Op 6 kilometer afstand ligt bovendien het intercitystation van Breda, wat ook de bereikbaarheid per openbaar vervoer goed maakt per fiets.
Toekomstperspectief
De behoefte aan nieuwe woningen is hier aanzienlijk. In het dorp worden op een aantal inbreidingslocaties woningen gerealiseerd. Het betreft bijvoorbeeld de inbreidingslocatie aan de Schansstraat. Eind 2020 is gestart met bouwrijp maken in verband met de realisatie van 38 woningen.Â
Er wordt ook gewerkt aan andere woningbouwlocaties en gezocht naar extra woningbouwlocaties aan de randen van het dorp. Op de kaart staan verschillende markers aangegeven. Deze markers geven aan waar we kansrijke locaties voor woningbouw zien. Deze locaties worden in de toekomst nader onderzocht en/of uitgewerkt. Dit zijn potentieel geschikte locaties om woningbouw te realiseren. Het is afhankelijk van de invulling of een plan daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft.Â
Op deze locaties wordt voorzien in een woningbouwprogramma dat gedeeltelijk voorziet in de huidige behoefte, met de nadruk op grondgebonden levensloopbestendige woningen. Onder meer het gebied tussen A59, Molenstraat en N285 komt hiervoor in aanmerking, waarbij aansluiting op de kern het uitgangspunt is en rekening wordt gehouden met vrijwaring van milieuzones.
Het bedrijventerrein aan de zuidelijke entree is nog steeds in ontwikkeling in het kader van herstructurering.