Made is met ongeveer 12.000 inwoners het grootste dorp van de gemeente Drimmelen. Het dorp heeft een belangrijke functie voor werkgelegenheid en voorzieningen in de gemeente. Een groot deel van de voorzieningen (met name winkels en horeca) en het gemeentehuis komen samen in het dorpscentrum in en rond de Marktstraat. Naast alle bedrijven en voorzieningen is Made vooral een woonkern.
Historische situatie
Made is van oorsprong een hoger gelegen dekzandrug in het zuiden van de gemeente. Dit was vanaf halverwege de 13e eeuw de eerste (permanente) woonplaats voor de mens. Steelhoven is één van de oudste dorpen. Deze plaats lag in deze tijd zeer gunstig op de handelsroute Breda- Oosterhout-Geertruidenberg. Meer naar het westen toe ontstond op de dekzandrug de agrarische plaats Made. De hoge delen van de zandrug worden gebruikt als bouwland, de lagere delen als weidegrond (de naam Made betekent 'hooiland' of gemeenschappelijke weide').
Huidige situatie
Made is met ongeveer 12.000 inwoners het grootste dorp van de gemeente Drimmelen. Hoe Made is ontstaan is nog steeds goed herkenbaar in het stratenpatroon en diverse monumenten in het dorp. Een belangrijk oriëntatiepunt is het Molenplein waar een stervormig wegenpatroon samenkomt. De Hervormde Kerk is gebouwd aan het begin van de 16e eeuw en maakt nog altijd onderdeel uit van het dorp. En ook de groene ruimtes, die de laatste twee decennia meer zijn ingevuld met woningbouw, zijn ondanks de verscholen ligging nog steeds aanwezig. Over het algemeen heeft Made door de jaren heen haar dorpse karakter weten te behouden. De bebouwing is kleinschalig en divers.
Made is het grootste dorp van de gemeente Drimmelen en heeft een belangrijke functie voor werkgelegenheid en voorzieningen in de regio. Een groot deel van de voorzieningen (met name winkels en horeca) en het gemeentehuis komen samen in het dorpscentrum in en rond de Marktstraat. Andere maatschappelijke voorzieningen en kantoren zijn verspreid aanwezig. Het dorpscentrum heeft hierdoor een gemengd karakter. Buiten het centrum zijn maatschappelijke voorzieningen in de woongebieden vermengd. Sportvoorzieningen zijn geclusterd in het sportpark aan de zuidwestzijde van Made. In Made is ook een zorgcentrum aanwezig.
Naast alle bedrijven en voorzieningen is Made vooral een woonkern. De woningvoorraad is divers qua bouwjaar, prijs en woningtype. Het grootste deel van de woningvoorraad in Made bestaat uit grondgebonden woningen, zowel aaneengebouwd, geschakeld als vrijstaand. Gestapelde woningen komen regelmatig voor bestemd voor verschillende doelgroepen, waaronder senioren- en zorgwoningen en boven winkels en andere voorzieningen in het centrum.
Met een directe ligging aan de A59 is de (vracht)autobereikbaarheid van het dorp goed. De bereikbaarheid per openbaar vervoer is minder goed ontwikkeld, met dichtstbijzijnde treinstations (Breda en Lage Zwaluwe) op meer 12 kilometer afstand. Er is wel een busverbinding. De ontstaanswijze van Made heeft ervoor gezorgd dat de verkeersstructuur niet altijd helder is. Zeker in het noordelijke deel van Made is door de kleinschalige bouw geen duidelijke structuur te herkennen. Dit komt door de verschillende oude verbindingsroutes en door de invoering van eenrichtingsverkeer. De ontsluiting van het dorp is overwegend via de A59 en richting Wagenberg.
Toekomstperspectief
Er is een aantal grotere locaties (30 tot 100 woningen) in ontwikkeling en een aantal kleinere bouwprojecten. Daarnaast zijn er twee projecten met woon-zorg-appartementen in procedure. Er wordt een vervolg gegeven worden aan de ontwikkeling van Made Oost, waarin vooralsnog ruimte is gereserveerd voor 100 woningen. Ook in gebied nabij de Haagstraat in Made zijn nog bouwmogelijkheden.
Voor de ontwikkeling van het kloppend Dorpshart van Made is een nieuw plan in ontwerp. De Bernarduskerk krijgt hierbij een sociaal-culturele invulling met daaromheen woningen. De besluitvorming hierover wordt in 2021 verwacht.
Los van deze ontwikkelingen zijn er in Made relatief veel woningbouwlocaties waardoor de woningbouwbehoeftevraag goed kan worden ingevuld. Op de kaart staan verschillende markers aangegeven. Deze markers geven aan waar we kansrijke locaties voor woningbouw zien. Deze locaties worden in de toekomst nader onderzocht en/of uitgewerkt. Dit zijn potentieel geschikte locaties om woningbouw te realiseren. Het is afhankelijk van de invulling of een plan daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft.
De Brieltjenspolder zien we als een bedrijventerrein dat verder geoptimaliseerd en/of uitgebreid kan worden. Het voorzieningenniveau in Made willen we graag voor de lokale behoefte in tact houden.